Innan jul genomförde regeringen förändringar i avfallsförordningen. Bland annat krav på att matavfall och trädgårdsavfall inte får förvaras tillsammans samt att ”den som behandlar bioavfall ska prioritera materialåtervinning eller likvärdig behandling”.
Skrivningarna är onödigt hårda men inte helt avlägsna EU:s avfallsdirektiv som styr. I direktivet anges att länderna ska uppmuntra sina medborgare till kompostering och att lämna in sitt avfall till återvinning. Sveriges regering tolkade uppmuntran till återvinning som ett krav på att prioritera återvinning.
Naturvårdsverket tolkade i sin tur kravet på prioritering av återvinning som ett krav på återvinning. 6 april rapporterar TV4 att det på grund av ”en ny EU-lag” nu är förbjudet att elda trädgårdsavfall. ”Då blir det en indirekt effekt att det inte heller får eldas”, förklarade Milla Sundström, handläggare på avfall- och kemikalieenheten på Naturvårdsverket, för TV4. Hur ett uttalat förbud kan uppstå som en ”indirekt effekt” ifrågasattes inte. Handläggaren förklarade även att det var upp till kommunerna att avgöra. Det generella förbud som nyss påståtts var faktum fanns alltså inte.
Känslorna började ändå svalla. Inte minst hos Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner som kritiserade regeringen. Kruxet var att Wiesner tittade på fel paragraf, nämligen den som förbjuder förbränning av avfall som har samlats in för att återvinnas. Trädgårdsavfall som finns kvar i trädgården är inte insamlat. Rent materiellt hade Wiesner emellertid ganska rätt. Det finns inte ett generellt förbud mot att elda trädgårdsavfall i trädgården.
Något även klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) statssekreterare Daniel Westlén påpekar. ”Jag vill vara tydlig med att regeringen inte har infört något förbud mot eldning av trädgårdsavfall”, förklarar han på X. Han skriver vidare att det nya kravet är att prioritera materialåtervinning. ”Vilket är vad allt det här handlar om”.
Det finns alltså inget krav på behandlingsmetod för trädgårdsavfall som inte är insamlat för återvinning. Bara att man som fastighetsägare ska prioritera återvinning. Gör man bedömningen att så inte är möjligt, är det inte möjligt och eldning är då inte förbjudet.
Känslan av att Naturvårdsverket blandar sig i EU-valrörelsen genom att oförtjänt sätta regeringen i klistret är påtaglig.