Han förklarar att det är ett måste då partiets officiella konton ibland blivit nedstängda på grund av bland annat ”massanmälningar från vänsteraktivister”. ”Jag skulle önska att det var annorlunda men så ser det ut”, konstaterar Weimers.
När frågan om att sända europeiska soldater till Ukraina ställs betonar Weimers att det är mer effektivt att bidra med det som landet efterfrågar, såsom mer ammunition. Han anser inte att europeisk militär närvaro på marken i Ukraina just nu är ett realistiskt alternativ just nu eftersom SD vill undvika en direkt konfrontation mellan Nato och Ryssland.
Däremot öppnar han för ett EU-finansierat luftvärn och för att EU med finansiella medel ska stärka Europas försvarsindustri. Helst inte genom att inrätta en ny EU-fond för ändamålet, utan genom befintlig fond för fredsfaciliteter samt genom omfördelning inom ramen för unionens budget.
Programledaren ber Weimers precisera vad som ska bort. ”Fonder som inte lett till varaktig tillväxt”, svarar han. Han medger att det inte är det lättaste att ta pengar från regionala utvecklingsfonden men framhåller att om EU inte klarar av att prioritera förvaret av Ukraina kommer det aldrig gå att reformera EU:s budget. Han poängterar också att när det gäller stödet till Ukraina utesluter inte ens SD en ökad budget.
Asylprocessen vill Weimers lägga utanför EU. ”Vi måste hitta andra sätt än idag”, påpekar han och lyfter fram att människor som fått avslag stannar kvar på europeiskt territorium. Programledarens invändningar att sådana försök fått kritik för att bryta mot mänskliga rättigheter besvarar Weimers med att peka på andra länders positiva erfarenheter och att de dåliga lärdomarna är bra grund för de hur avtal SD vill skriva med tredje land ska formuleras. Han pekar också på att han inte är emot asyl som sådant. Däremot att människor inte söker asyl i första säkra land utan passerar flera säkra länder i jakt på välfärdsförmåner.
Det var synd att delen om trollkonton fick så mycket tid. Det hade varit intressant om Weimers pressats mer kring kostnaderna för klimatarbetet. Det är trots allt en av hans hjärtefrågor. ”Ska EU vara konkurrenskraftigt måste en del regleringar rullas tillbaka”, menade Weimers. Det hade varit intressant med en bättre precisering än att skrota EU:s skogspolitik och försäljningsförbudet mot fossildrivna bilar. Weimers kom undan för lätt.