Det ska framhållas att förekomsten av miljögifter i ekoäggen är under gränsvärdena, såvida man inte konsumerar riktigt stora mängder ägg eller är ett väldigt litet barn. Livsmedelskontrollen är rigorös och har sådana marginaler att man sällan eller aldrig blir sjuk av mat. I de fall det händer handlar det snarare om bakterier och dålig tillagning än om gifter.
Det betyder inte att miljögifterna i ekoägg är oproblematiska eller att det fram till nu varit ett okänt fenomen. Så här har det varit länge. Det är fodret som är boven i dramat. För att må bra och värpa ägg i stället för att utvecklas till pennalistiska kannibaler behöver hönorna aminosyrorna lysin och metionin.
I konventionell produktion är det tillåtet att ge hönsen syntetiskt framställda aminosyror. Tyvärr förbjuder ekoreglerna detta. Lysin och metionin finns bland annat i potatisprotein, majsgluten och fiskmjöl. De två första finns inte som ekologiska. I alla fall inte i tillräckligt stor volym. Det som återstår är fiskmjöl.
Fisken innehåller miljögifter, och eftersom dessa är svårnedbrytbara hamnar de i äggen. Sen äter vi äggen, miljögifterna går via oss till reningsverken för vidare transport ut i haven där de hamnar i fiskarna igen.
Det går att enkelt lösa problemet med miljögifter i ekologiska ägg genom att tillåta syntetiska ämnen i ekologisk produktion. Det lär dock knappast ske eftersom ekologiska produkter måste vara ”naturliga”.
Detta är ett av problemen med vurmen för ”naturligt” och rädslan för syntetiskt. Många miljögifter som utgör hot mot miljö och hälsa, till exempel dioxin, PCB, DDT och PFAS, är organiska eller innehåller organiska föreningar.
Naturligt är inte synonymt med ofarligt eller ens bra. Det är klokare att fokusera mer på kemisk profil och nedbrytbarhet än på ursprung när vi diskuterar miljöfarliga ämnen. Här kan syntetiska ämnen spela en viktig roll för att minska vår miljöpåverkan.
Genom att utveckla syntetiska ämnen med förbättrad nedbrytbarhet kan vi minska risken för långsiktiga miljö- och hälsoeffekter. Om vi designar ämnen med miljön i åtanke kan vi säkerställa att de inte ackumuleras och orsakar skador över tid – även om de är syntetiska och därmed naturfrämmande. För ekoäggen visar tydligt att strävan efter ”naturligt” inte leder till säkrare eller mer hållbara val. Tvärtom.