Brexit är avklarat – nu återstår den svåra biten. ”Att lämna EU var ett sätt för Storbritannien att skaffa flexibilitet att göra saker på ett annorlunda sätt”, skriver professorn i statsvetenskap Anand Menon på webbplatsen UK in a Changing Europe.
Denna strävan efter att göra saker på ett annat sätt är tydlig på invandringsområdet. Att få stopp på den fria rörligheten av EU-medborgare in i Storbritannien var ett centralt syfte med EU-utträdet. I den fria rörlighetens ställe kommer nu ett poängbaserat system. ”Vi har för avsikt att skapa en ekonomi med höga löner, hög utbildningsnivå och hög produktivitet”, slog den brittiska regeringen fast i februari 2020.
Bland andra författaren David Goodhart harr framhållit argumentet att tillgången till arbetskraft från hela Europa har hållit tillbaka ekonomins utveckling. Kraven sjönk på att varje människa skulle producera mer. Och då utbildningen redan hade utförts i andra länder, sjönk företagens intresse av att investera i brittiska ungdomars utbildning. Och många av de nya arbetstillfällen som växte fram, gjorde det just för att lönerna var relativt låga.
Den brittiska regeringen verkar med sin nya migrationspolitik utgå från att detta stämmer. Med de nya reglerna kommer arbetskraftsinvandring till yrken med låga löner och låga utbildningskrav avsiktligen att motverkas.
Ett problem med det är att det finns yrken som varken betalar särskilt bra eller kräver betydande formella kvalifikationer, men likafullt är helt centrala för människors välbefinnande. Äldreorganisationen Age UK har till exempel varnat för effekterna på äldreomsorgen, som är beroende av arbetskraft utifrån. ”Äldreomsorgen i Storbritannien är inte i stånd att klara av förlusten av EU-arbetskraft, vare sig nu eller i framtiden”, säger Age UK.
Ett annat problem är hur migrationspolitiken hänger ihop med den övergripande ambitionen att lyfta eftersatta delar av landet, en ambition som premiärminister Boris Johnson har gjort till en central del av sin agenda. En migrationspolitik som gör det svårare för exempelvis företag i livsmedelsindustrin att verka, men som gynnar invandring av forskarutbildade till jobb med höga kvalifikationskrav, driver mer sannolikt isär landet ekonomiskt.
I jämförelse med sådana problem och målkonflikter kan förhandlingarna om hur utträdet skulle gå till mycket väl visa sig ha varit den enkla delen av Brexit.
Daniel Braw är fristående utrikesdebattör.