Efter Hongkong måste Taiwans frihet stå i fokus

Kinas ambitioner stannar inte vid Hongkong. Den fria världen måste anstränga sig för att rädda Taiwan från att dela Hongkongs öde.

I slutet av artikeln har du möjlighet att vara med och tävla om Jojje Olssons nya bok Taiwan: Den okända och hotade demokratin. På bilden ses Chiang Kai-sheks minneshall i bakgrunden.

I slutet av artikeln har du möjlighet att vara med och tävla om Jojje Olssons nya bok Taiwan: Den okända och hotade demokratin. På bilden ses Chiang Kai-sheks minneshall i bakgrunden.

Foto: Tingyaoh/Pixabay

Ledare2020-08-08 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Hongkong är förlorat. Det går inte att ändra på. Däremot inte sagt att den fria världen inte ska göra vad den kan för att demonstrera sin avsky mot Pekings agerande. Tvärtom. Hittills har bemötandet varit alldeles för tamt. Bland annat EU bör följa i USA:s fotspår och införa sanktioner mot personer som har varit betydande i processen.

Än viktigare är dock att blicka framåt. Nästa bricka som riskerar att falla i detta totalitära dominospel är Taiwan. Kommunistregimen i Peking har aldrig accepterat Taiwans självständighet. Hade det inte varit för att USA fick upp ögonen för Taiwan i samband med Koreakriget och att den amerikanska kongressen sedan dess har varit öns främsta beskyddare, även om styrkan i stödet har varierat över tid, skulle Taiwan säkerligen redan ha inkorporerats i Folkrepubliken Kina.

Kinas president Xi Jinping har åter förvandlat den kinesiska kommunismen till en personkult och är fast besluten att gå till historien som den som enade landet igen. Xi är väsentligt mer hårdför än sina sentida företrädare och det kan inte råda någon tvekan om att om Peking tror sig kunna ta Taiwan kommer man också att göra det.

Om inte förr så fick omvalet i januari av Tsai Ing-wen som Taiwans president det kinesiska ledarskapet att definitivt inse att det enda sättet som en återförening av Taiwan och Fastlandskina kommer att ske är med våld eller ett extremt trovärdigt hot om detsamma.

Hittills har Kina saknat militär förmåga att med vapenmakt återta Taiwan. Enligt de flesta bedömare ligger detta fortfarande tre till fem år fram i tiden. Men den amerikanska Kinaexperten och professorn i säkerhetsstudier Oriana Skylar Mastro uppgav när hon tidigare i somras gästade podcast The remnant med Jonah Goldberg att de kinesiska militärer som hon talat med på senaste tiden blivit mycket mer självsäkra och uppger sig kunna genomföra det nu. 

Hur mycket av det som är propaganda från högre ort och hur mycket som bygger på verkliga förhållanden är svårt att avgöra. Men en sak är säker, Taiwan står inför ett existentiellt hot som riskerar att förverkligas inom en snar framtid.

Tröskeln för att klara av ett anfall eller ens en blockad mot Taiwan måste höjas, om inte annat för att vinna tid. För detta krävs ökat stöd och närvaro från USA samt inte minst från Japan. Utan att kunna använda Japan som bas för militära aktiviteter blir det nästan omöjligt att skydda Taiwan.

För Europas del handlar det om att öka det diplomatiska och ekonomiska trycket på världens största och mest brutala diktatur. Taiwan förtjänar den fria världens stöd och detsamma gäller de länder som bidrar till dess fortlevnad.

TÄVLING

Det är inte ofta det ges ut en bok på svenska om Taiwan. Nyligen släpptes dock journalisten Jojje Olssons bok Taiwan: Den okända och hotade demokratin. En utmärkt skrift som förtjänar att läsas. Därför arrangerar ledarsidan en tävling där du kan vinna ett av fem exemplar av Olssons bok.

För att delta i tävlingen ska du dela med dig av ett boktips. Ange bokens titel och författare samt motivera med maximalt 1 000 tecken varför du tycker att den är så bra. Skicka ditt bidrag, tillsammans med namn och adress, senast söndag 16 augusti per epost till daniel.persson@kuriren.com eller med vanlig post till Ledarredaktionen, Norrbottens-Kuriren, 971 83 Luleå. Märk e-brevet eller brevet ”Tävling”.

Vinnarna väljs ut av ledarredaktionen och presenteras på kuriren.nu/asikter/ledare senast lördag 22 augusti.

Taiwan: Den okända och hotade demokratin kan laddas ned gratis som pdf från utgivaren Arena Idé. Det går fortfarande att köpa den i pappersform. Den kostar 97 kronor inklusive porto vilket swishas till nummer 076-795 60 01, mottagare Ulf Mårtensson. Inkludera leveransadress i meddelandet. För kontinuerliga uppdateringar om Kina kan du följa Jojje Olssons sida Inbeijing.seFacebook.