I spåren av de restriktioner för resande och konsumtion som har införts över hela världen, har efterfrågan och därmed också priset på olja sjunkit rejält. För ett oljeexportberoende land som Ryssland är det en påfrestning. Kombinationen av fallande oljepriser och åtgärder mot smittspridning gör att Internationella valutafonden räknar med att BNP minskar med 5,5 procent.
Till skillnad från hur staten i länder som Storbritannien och Tyskland har tagit på sig att betala lönerna för privatanställda som annars skulle ha blivit uppsagda, har linjen i Ryssland varit att anställda ska stanna hemma på en extra betald semester. Trots att det finns ekonomiska reserver och statsskulden är låg förs en försiktig krispolitik.
Också viruset drabbar Ryssland hårt – landet har nu fler bekräftade fall än Iran och Kina och tio gånger så många som Japan.
Kriser av detta slag gör det mindre viktigt för medborgarna vilken makt Ryssland kan uppvisa på den internationella arenan, och mer viktigt på vilket sätt det allmänna hjälper och skyddar medborgarna. Sjukvårdens kvalitet blir mer intressant än geopolitiken.
Förtroendet för rysk sjukvård är dessvärre svagt. I en undersökning från det ryska opinionsinstitutet Levada-Center som gjordes i mars sa nästan hälften att sjukvården inte skulle vara redo att hantera epidemin om den bröt ut. I samma undersökning uppgav nästan 60 procent av de tillfrågade att de inte litade på offentlig information om coronavirusläget som rapporterades av media.
”Incitamenten inom den ryska förvaltningen på lokalnivå och sjukhusnivå uppmuntrar tjänstemän att inte komma med dåliga nyheter”, skriver Rysslandskännaren Judy Twigg i Russian Analytical Digest.
Även president Vladimir Putin har uppmärksammat riskerna med att virusets härjningar tonas ner. Vid en videokonferens med regionala beslutsfattare i mars underströk Putin att han måste få höra sanningen och få del av de verkliga siffrorna. ”Putin skulle inte ha understrukit detta om inte verkligheten, hur det brukar fungera, var annorlunda: underlydande ljuger rutinmässigt både om hur situationen ser ut och om vad de gör åt den”, skriver Twigg.
Många politiska ledare har under coronakrisen fått se sina förtroendesiffror stiga, nästan oavsett vilken politik som har förts. I Ryssland har dock denna ökning uteblivit. Det starka ledarskap som Putinerans ”maktvertikal” skulle innebära har hittills inte uppvisat någon effektiv hantering av vare sig folkhälsokris eller ekonomisk kris.