Det ska inte kosta att ha rätt gentemot staten

Kostnaden för juridiska tjänster är avskräckande och kan vara ett hinder för att söka hjälp av ett juridiskt ombud i rättstvister.

Det går att få rätt mot staten, men ofta kostar det så mycket att många låter bli att försöka.

Det går att få rätt mot staten, men ofta kostar det så mycket att många låter bli att försöka.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2024-03-19 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I många fall finns rättskydd att tillgå via hemförsäkringen, i andra fall kan den enskilde ansöka om rättshjälp. I förvaltningsmål får dock den enskilde själv stå för omkostnaderna, även när personen faktiskt vinner målet. Något regeringen nu vill se över (Dagens Juridik 6/3).

Det finns en övertro på att myndigheter tar rättvisa beslut i enlighet med rådande lagstiftning. Inte minst i vapenlicensfrågor är det uppenbart att så ej är fallet. I dessa frågor handlar det ofta om att vapnets lämplighet för sitt ändamål ifrågasätts av polisen, och det tycks variera beroende på var i landet en licensansökan behandlas.

I sin rapport “Ursäkta, vi är faktiskt Polisen och vi står över lagen” redovisar docent Stefan Holgersson flera rättsfall där Polismyndigheten inte accepterat utslaget utan drivit frågan om samma vapenmodells lämplighet för sitt ändamål vidare till nästa instans.

En person som sökt vapenlicens för ett halvautomatiskt gevär av modell Benelli MR1 trodde att det inte skulle vara några problem att få licens eftersom såväl kammarrätten i Stockholm som förvaltningsrätten i Karlstad behandlat frågan vilket resulterat i att licens beviljats. Trots detta, och trots Naturvårdsverkets yttrande att vapnet var lämpligt för jakt, avslog Polismyndigheten licensansökan. Kammarrätten i Göteborg gick sedermera på Polismyndighetens linje och licensen beviljades inte. Samtidigt fick ett tiotal andra personer licens på exakt samma vapenmodell.

Att det är kostsamt att driva processer mot en myndighet kan en jägare som sökt licens för en Tikka T3x TAC A1 vittna om. För att täcka advokatkostnaderna i första instans samlade denne ihop 74 000 kronor från privatpersoner. Jägaren fick rätt i förvaltningsrätten. Polismyndigheten överklagade beslutet och förlorade.

Ändå drev polisen ett annat fall med samma vapen till kammarrätten i Stockholm som då gick på myndighetens linje. I det senaste fallet från 2023 har dock samma domstol ändrat åsikt och godkänt vapnet för jakt.

I alla dessa fall har den enskilde behövt betala sina omkostnader även när de vunnit målet. Samtidigt har Polismyndigheten heltidsanställda jurister som jobbar med dessa frågor. Det är en skev maktordning.

Att justitieminister Gunnar Strömmer (M) öppnar för att se över möjligheten till ersättning i förvaltningsmål borgar för en rättvisare behandling av enskilda.