Förra veckan rapporterade Sydsvenskan att det statliga affärsverket Svenska kraftnät påbörjat ett analysarbete om hur man bäst agerar för att få en begränsad elproduktion att räcka så långt som möjligt. En del av detta är att koppla bort delar av södra Sverige från elnätet om elen inte räcker.
Företeelsen är inte ny. Nytt är dock att sannolikheten är hög att vanliga hushåll kan komma att drabbas. Inte bara industrier. Redan i höst kan det ske för första gången. Risken för kontrollerade strömavbrott i norra Sverige är dock mycket liten.
Det här strider mot Sveriges självbild om att ha ett av världens bästa och mest robusta energisystem. Aldrig tidigare har Svenska kraftnät kopplat bort elförbrukning i Sverige till följd av för låg elproduktion. En del av förklaringen är att ryska gasleveranser till Tyskland riskerar att utebli. Den förklaringen blottlägger också en del av bristerna i svensk energiförsörjning.
Risken för kontrollerade strömavbrott hade kunnat minimeras – om än kanske inte helt undvikas, givet omvärldsläget – om vår grundläggande elinfrastruktur hade förvaltats bättre. Sedan 1999 har sex kärnkraftreaktorer tagits ur drift i södra Sverige. Regeringen har under en längre tid försökt möta ökande behov av el med vindkraft, trots att vindkraften inte är ett dugg planerbar.
Än värre är regeringens förnekande om att den här situationen kunde uppstå. För mindre än ett år sedan sade den dåvarande energiministern Anders Ygeman (S) att han inte var orolig för framtiden. Och när flera energijättar för några år sedan varnade för elbrist, avfärdade Ygeman det.
Diskussionen har inte sällan landat i att flaskhalsarna i överföringskapaciteten mellan södra och norra Sverige måste bli vidgas, så att mer el som produceras här uppe kan komma södra Sverige till del. Men de planerade industrietableringarna har förändrat situationen. På sikt lär elproduktionen i norra Sverige att behöva öka, och el från södra Sverige färdas till norr.
Det är uppenbart att den lokala produktionen i södra Sverige måste säkras, med hjälp av kraftslag som inte är väderberoende. En för stor andel av vindkraft i förhållande till planerbara källor riskerar att förvärra situationen. Roterande nedsläckningar, som man bland annat haft i Kalifornien i USA, kan bli en verklighet om man inte kombinerar vindkraft med stabila kraftkällor, så som kärnkraft.
I fjol, när temperaturen sjönk och elpriset nådde tidigare oanade nivåer, skrev ledarsidan att det är möjligt med en framtid där vi slipper oroa oss för vem som kommer bli bortkopplad från elnätet eller inte. Det är fortfarande möjligt, men då måste elinfrastrukturen förvaltas bättre.