Vid det NATO-toppmöte som hölls i Washington D.C. i början av juli, där man bland annat firade organisationens 75-årsjubileum, uttalades ovanligt tydlig kritik mot Kina, som anklagades för att på olika sätt hjälpa Ryssland med kriget i Ukraina.Det fick den kinesiska regeringen att reagera starkt och anklaga NATO för att använda en krigshetsande retorik som påminde om det kalla kriget.
Ibland har dock begreppet kallt krig också använts för att referera till ökade spänningar i sig. 2020, strax efter Covid-pandemins utbrott ansåg till exempel Kinas utrikesminister Wang Yi att ett nytt kallt krig var på väg på grund av att Wuhan i USA pekades ut som källan till virusutbrottet.
Andra, exempelvis statsvetaren Thomas J. Christensen vid Columbia University, gjorde för ett par år sedan bedömningen att ett nytt kallt krig är osannolikt, dels därför att Kinas ekonomi är så inflätad i den globala ekonomin att det motarbetar viljan till konfrontation. Om man med ideologisk konfrontation menar den tidigare rivaliteten mellan kapitalism och kommunism kan detta argument förstås stämma. Alla de tidigare staterna på den andra sidan av den gamla järnridån skulle ju numera kunna kallas kapitalistiska, åtminstone delvis. Utan de fria marknadskrafterna och tillgången till marknaderna och investerarna i väst hade inte heller de ryska och kinesiska ekonomierna kunnat växa sig så starka som de har gjort.
De försöker inte övertyga länderna i ”tredje världen”, idag beskrivna med det trendiga begreppet ”det globala syd”, om att marxismen är det enda rätta systemet och att länderna därför behöver en socialistisk revolution. Idag är det erbjudande om investeringar och ekonomiskt samarbete som används som argument när de försöker göra andra länder beroende av dem.
Tidigare var det inte så svårt att visa att kommunism leder till ineffektivitet, ofrihet, köer, undermåliga produkter, korruption och begränsad kontakt med omvärlden. I Sovjetunionen och Kina av igår var det i princip omöjligt för medborgarna att fritt resa omkring i världen och ett par västerländska jeans var hårdvaluta. De vet att det kan leda till både fängelse och eliminering om de opponerar sig mot det egna ledarskapet innanför despotins gränser. Vill de despotiska ledarna dessutom utnyttja sina medborgares påtvingade tystnad till att invadera andra länder, såsom har skett i Ukraina, blir det nya kalla kriget snabbt hett.