Det kommer att bli hård konkurrens i budgeten

Kriget i Ukraina ökar en redan pågående kostnadsökning på många områden. Både staten och hushållen kommer att känna av det.

Och hur många sådana här sedlar går det åt för att tanka i dag då?

Och hur många sådana här sedlar går det åt för att tanka i dag då?

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2022-03-03 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Att Rysslands invasion av Ukraina kommer att stå alla dyrt rent ekonomiskt är självklart. Det handlar allt ifrån det stöd som vi skickar till Ukraina, från pengar till vapen, till effekter av sanktionerna mot Ryssland. 

Kostnaden för det stöd som Sverige har gett till Ukraina är förstås än så länge någorlunda försumbar i sammanhanget. Då lär sanktionerna mot Ryssland kosta mer. Sverige är dock relativt förskonat även där tack vare tämligen låg exponering mot Ryssland. Andra länder kommer att drabbas hårdare. Men för många företag kommer det ändå att bli väldigt kännbart med inte bara de formella utan även de informella sanktionerna – folk vill helt enkelt inte ha med ryska företag och varor att göra. 

Till detta kommer kostnaderna för flyktingmottagandet. Svenskarna är påfallande överens, över 81 procent i en Sifo-undersökning som publicerades i fredags anser att Sverige ska ta emot ukrainska flyktingar. Och undra på det. Det är ett land i vårt närområde som vi har en lång och intrikat historia med. Och de utsätts just nu för ett barbariskt övergrepp signerat mördaren i Moskva. Självklart ska vi hjälpa så många vi kan och vi behöver börja förbereda detta omgående. Men det kommer givetvis att kosta.

Till detta kommer givetvis höjda elpriser i konfliktens spår. När vår egen produktion inte räcker till kommer kontinentens priser att göra sig gällande igen och räkna med att allt från sanktioner till rysk strategi kommer att pressa upp priserna.

Drivmedelspriserna är också på nya rekordnivåer. Dieseln kostade efter gårdagens höjningar 23,32 kronor och bensinen 20,39 kronor. Gemensamt för både el- och drivmedelpriser är att en ansenlig del av dem består av skatter. Regeringen har redan visat sig beredd att kompensera hushållen ekonomiskt för sin bristfälliga politik. Nu återstår att förbättra politiken. Sänk skatterna för att avlasta hushållen.

Ovanpå allt detta väntar också kraftiga ökningar av livsmedelspriserna, vilket ledarsidan skrivit om tidigare. Ännu har detta inte fått något större genomslag i Sverige men det är på väg. Det ekonomiska trycket på hushållen kommer att öka oerhört och det på kort tid.

Statsminister Magdalena Andersson (S) måste redan nu staka ut en plan för hur regeringen ska hantera detta. Konkurrensen om statsbudgetens miljarder är nämligen på väg att öka på ett sätt vi sällan har skådat.