Redan under 1600-talet var kyrkan ansvarig att föra kyrkoböcker över vilka som bodde var, vem som var gift med vem och vilka som inte var i livet längre. Nu har Skatteverket ansvaret att hålla samma uppgifter aktuella, men det som en gång var välordnat är inte det längre.
Det blev tydligt för två år sedan när det framkom att en man som var folkbokförd i Sverige samtidigt var försvarsminister i Irak. Knappt ett år senare avslöjades att en annan man, som hade en hög position nära den afghanska regeringen, var folkbokförd i Sverige. Ingen av dem jobbade på distans. Skatteverket beräknar att omkring 200 000 personer är felaktigt folkbokförda.
Folkbokföringen och välfärdssystemet går hand i hand. En vanlig förutsättning för att över huvud taget få olika bidrag och ersättningar från välfärdssystemet är att man är folkbokförd i landet. Det skapar starka incitament att vara folkbokförd i Sverige trots att man inte längre bor kvar här. Och ett enkelt sätt att gå under jorden är att köpa eller skriva sig på en adress man inte bor på.
Systemet med samordningsnummer är lika bedrägligt. Numren används i penningtvättsupplägg enligt en rapport från bland annat Säkerhetspolisen och Finansinspektionen. Och rutinerna kring tilldelningen av samordningsnummer har varit allt annat än tillfredsställande, till exempel har nummer tilldelats utan styrkt identitet.
För några veckor sedan presenterades en utredning om folkbokföring och samordningsnummer. Utredningen föreslår uppstramningar av rutinerna kring samordningsnummer och att Skatteverket ska kunna dela ut ett nytt identitetsnummer, som ska vara säkrare.
Utökade möjligheter till kontrollbesök, som utredningen föreslår, kommer endast göra en marginell skillnad. Det är 200 000 och inte 20 000 personer som är felaktigt folkbokförda.
Utredningen borde i stället haft en inriktning om hur en folkräkning skulle kunna genomföras, men det vill inte regeringen.
Sedan tidigare har både M och SD föreslagit en sådan åtgärd. Nu har S-ledare ute i kommunerna också förstått behovet och i november blir det ett ärende för Socialdemokraternas partikongress (DN 2/7).
Det finns flera aspekter att beakta vid en folkräkning, så som integritet och hur man får ett tillfredsställande resultat. Men att ställa in alla välfärdsutbetalningar till den som inte inställer sig framstår inte som orimligt. Den som vill hålla sig borta kan då göra det, men räkna med att inte ta del av bidragen.
Nu återstår det att se om Socialdemokraterna ställer sig bakom sina egna kommunpampar.