Den tyska hämnden mot svensk energiproduktion

Energibolaget Uniper kommer inte bygga ny kärnkraft i Sverige.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz regering har nyss stödköpt 30 procent av Uniper och tar nu sin ångestdrivna energipolitik på export.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz regering har nyss stödköpt 30 procent av Uniper och tar nu sin ångestdrivna energipolitik på export.

Foto: Markus Schreiber

Ledare2022-11-11 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Detta trots att företaget så sent som i månadsskiftet oktober-november meddelade företaget sitt intresse för att bygga ny kärnkraft i Barsebäck.

Det nya beskedet är ett rejält krokben för svensk energiproduktion. Förutom verket i Barsebäck äger Uniper 8,5 procent av kärnkraftverket i Forsmark, 29,6 procent av Ringhals och 54,6 procent av Oskarshamns kärnkraftverk. Företaget äger dessutom 76 svenska vattenkraftverk samt Karlshamnsverket.

Samtidigt är beskedet inte helt förvånande. I september köpte tyska staten 98,5 procent av Uniper. Tyskland har länge haft en världsfrånvänd energipolitik grundad i en ångestdriven inhemsk debatt. Till och med under brinnande energikris har den tyska regeringen stått på sig för att fortsätta nedläggningen av tysk kärnkraft. En politik de via sitt ägande av Uniper nu exporterar till Sverige.

Det finns å andra sidan få skäl för tyskarna att hålla igen eller vara barmhärtiga mot svenskarna. I oktober 2014 kom de nyvalda regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens om att hindra det svenska energibolaget Vattenfalls expansion av kolkraft i Tyskland, vilket förvisso var mindre än Miljöpartiets vallöfte att stoppa brunkolsverksamheten helt.

Miljöpartiet fortsatte sin framfart, och 2018 drev miljöminister Karolina Skoog igenom att EU skulle dra tillbaka utsläppsrätter som fanns i reserven. Prisökningen som följde var ett hårt slag för europeisk kolkraft. Hälften av kolet ersattes med vindkraft, andra halvan med företrädesvis rysk gas. Innan Ryssland offensiv i vintras kom hälften av Tysklands gas från Ryssland. Miljöpartiet hjälpte till att sätta Europa i knät på Putin.

Det var alltså vi som började med att låta våra inrikespolitiska hjärnspöken på energi- och klimatområdet att gå ut över andra. Tyskarna har en hel del att hämnas för. Hela soppan visar hur orimligt det är att politiken fattar långsiktiga beslut grundat enbart på stundens övertygelse. Det är helt okej att tycka illa om kol, kärnkraft och svenskar. Det är däremot inte okej när makten är så koncentrerad att det räcker med ett fåtals agg för att förstöra hela marknaden.

Regeringen bör snarast stryka förbudet mot att bygga kärnkraft på andra ställen än där det finns befintlig samt tillåta fler aktörer att bygga kärnkraftverk. Med fler aktörer ökar vårt skydd mot såväl häftiga produktionsdalar och pristoppar som mot svenska och tyska politiker. Med politiskt blockerade och riggade system kommer vi aldrig trygga vår energiförsörjning.