Den som väntar på stöd väntar ofta för länge

Under måndagens kommunfullmäktige i Luleå redovisades åter statistik över ej verkställda gynnande beslut enligt SoL och LSS. Det är värt att titta närmare på.

Kristdemokraternas gruppledare Samuel Ek tar strid för de utsatta Luleåbor som tvingas vänta på insatser de har rätt till.

Kristdemokraternas gruppledare Samuel Ek tar strid för de utsatta Luleåbor som tvingas vänta på insatser de har rätt till.

Foto: Lars-Göran Norlin

Ledare2023-12-20 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Sådan här statistik brukar inte föranleda någon större diskussion. Den mest finns där i handlingarna och så går man vidare, tryggt förvissade om att demokratin och ansvarsutkrävandet därmed har gått sin gilla gång. Så dock inte längre i Luleå.

Kristdemokraternas Samuel Ek har lovat att synliggöra den här statistiken, att inte bara låta den läggas till handlingarna. Därför intog han talarstolen i kommunfullmäktigesalen i måndags för att fästa uppmärksamheten på detta. Och det gjorde han rätt i.

Bakom siffrorna i statistiken döljer sig verkliga människor, Luleåbor med behov av stöd och hjälp som kommunen har gått med på att de har rätt till men ändå inte tillhandahåller. Varje pinne i statistiken är ett tragiskt misslyckande och en potentiell personlig katastrof för den drabbade.

Och problemet är att antalet som drabbas av kommunens oförmåga växer. När det tredje kvartalet summerades var antalet ej verkställda gynnande ärenden som fattats utifrån socialtjänstlagen 127 stycken. Vid utgången av första kvartalet var motsvarande antal 87. Det är en ökning med 46 procent på ett halvår.

Ek påminde förtjänstfullt om att om man jämför med mätningarna började göras 2022 var antalet då 47. På knappt två år har antalet alltså ökat med 165 procent. Det är skrämmande.

Inte heller blir det mycket bättre om man tittar på de gynnande beslut som inte verkställts men som fattats utifrån LSS, alltså lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Nu handlar det om 81 ärenden jämfört med 73 vid årets början. Ingen markant höjning kan tyckas, runt tio procent. Men jämför man med början av 2022 då det var 40 ärenden ser man att de har ökat med över 100 procent på mindre än två år.

Samuel Ek tog även upp hemtjänstindex, en ny årlig ranking som publiceras sedan i fjol. Luleå landar sammantaget på plats 250 av 290 i mätningen vilket ändå är bättre än i en del andra mätningar. I kategorin biståndshandläggning lyckas dock Luleå knipa plats 273 och är inte bara sämst i Norrbotten utan bland de sämsta i landet. Imponerande även för Luleå.

Och vad var majoritetens svar på allt detta? Tja, socialnämndens ordförande Bodil Wennerbrandt Sevastik (S) lovade att man ska ta tag i det. Ja men då så. Det känns ju ändå betryggande. Inte minst givet hur bra det har gått hittills. Men det är klart. Då hade de väl inte tagit tag i saken än utan låtit det bero.