Lövin menar att Miljöpartiet ofta missförstås, till exempel för att vara utvecklingsfientligt eller för att bara gynna livet i storstaden. Men sådana mothugg är vardag för de flesta politiker. Och i Lövins fall vädras grogrunden till missförstånden i samma intervju.
Få lär invända mot grundidén som Miljöpartiet förespråkar. ”Vi måste bort från slit-och-släng-samhället”, som Lövin uttrycker det. Sparsamhet är en av de metoder för att minska klimatpåverkan som fungerar när det gäller i princip allt. Det kan inte bli tydligare, tills Lövin förklarar: ”det räcker inte att köpa en Tesla och sedan kan man ha gott samvete”.
Det hon menar är att ingen kan köpa sig fri från att ta ett helhetsansvar för klimatet. Men det hon samtidigt antyder är att det i vilket fall är positivt att köpa en ny elbil.
I just sådana motsägelser blir regeringens klimatpolitik inkonsekvent. Samtidigt som grundidén är att hellre laga och återanvända det vi har går en stor del av politiken ut på att uppmuntra människor att köpa den senaste tekniken. Elbilar, elcyklar, solceller och mycket mer har belagts med olika former av ekonomiskt stöd från staten för den som köper nytt. Det behöver inte vara negativt ur klimatsynpunkt, så länge det nya ersätter något gammalt som inte fungerar längre, och i därefter används hela sin livslängd. Men politiken i sig ställer inga krav på sparsamhet, utan belönar bara nya inköp av vissa produkter.
Samtidigt väljer Lövin att stämpla en annan sorts konsumtion som något negativt. ”Vi ska absolut sluta med weekendresor till London och New York.” Det hon menar är slentrianmässiga flygresor. Men hon skambelägger samtidigt den som reser utomlands betydligt mer sällan, och då gör det miljömässigt rimligare valet att åka den kortare sträckan till London i stället för – exempelvis – Kanarieöarna. Inte heller regeringens flygskatt gör någon skillnad på dessa resor.
När det gäller både resor och nya produkter är dessutom teknikutvecklingen en faktor som behöver räknas med. I takt med att flygresor blir mer miljövänliga kommer de att kunna genomföras utan dagens nackdelar.
Produkter som bilar kommer också att generera mindre utsläpp, men de har fortfarande en betydande påverkan i tillverkningsprocessen. Det är då inte hållbart att hela tiden byta till den senaste modellen, vilket politiken måste ta hänsyn till.
Om politiken verkligen ska bidra till minskad klimatpåverkan i längden måste den också vara konsekvent.