En av fem prioriteringar rör den kriminella ekonomin. Regeringen vill bland annat utöka samarbetet och informationsutbytet mellan myndigheter. Därutöver får en rad myndigheter i uppdrag att återta fler brottsvinster, vilket kommer underlättas när den nya förverkandeslagstiftningen träder i kraft i sommar. Utförsel av stöldgods ut ur landet kommer kriminaliseras, och kontroller av arbetslivskriminalitet ska effektiviseras.
Många av regeringens förslag kan klassificeras som sunt förnuft. Det är exempelvis märkligt att utförseln av stöldgods inte tidigare har varit en kriminell handling. Det är inte heller lätt att förstå varför statens myndigheter inte har tillåtits att växla information med varandra vid fall av misstänkt välfärdskriminalitet. Ekonomistyrningsverket bedömer att omkring 15 miljarder kronor betalades ut felaktigt av välfärdssystemen år 2021.
Under presskonferensen lade justitieminister Gunnar Strömmer (M) särskild vikt vid administrativa åtgärder, som han menar kommer ha en stor effekt på den kriminella ekonomin. Som exempel kan det handla om att dra in alkoholtillståndet från en restaurang om man misstänker att det också förekommer annan oriktig verksamhet. Penningtvätt, exempelvis. Ett annat exempel är större kontroll av fastighetsköp, där det också finns risk att penningtvätt förekommer.
Det som sannolikt kommer att ge störst omedelbar effekt är den nya förverkandelagstiftningen, som möjliggör för fler brottsvinster att direkt tas från gängmedlemmar. Det kan handla om att beslagta egendom som inte står i proportion till en persons officiella inkomst. Det är exempelvis svårt att förklara att en person med stora skulder hos Kronofogden har råd att köra en lyxbil, eller bara råkar ha väldigt dyra klockor som inte kan förklaras. Det har förvisso tidigare varit möjligt att utmäta sådan egendom, men det har inte skett i tillräcklig utsträckning och förhoppningsvis kommer denna lagändring göra arbetet lättare och mer effektivt.
Många av förslagen har egentligen kommit för sent. Dessa åtgärder hade haft en stor effekt redan under Stefan Löfvens tid som statsminister, och kanske hade situationen inte blivit så allvarlig om utmaningarna hanterats ordentligt från början. Men bättre sent än aldrig, och sammantaget får lär dessa förändringar kunna göra en ordentlig skillnad i kampen om att stävja Sveriges fortfarande stegrande kriminalitet.