Demiroks deadline närmar sig snabbt

Centerns partiledare Muharrem Demirok hänger just nu lösare än vad många inser.

Hur lång tid har partiledare Muharrem Demirok (C) egentligen kvar på sin post?

Hur lång tid har partiledare Muharrem Demirok (C) egentligen kvar på sin post?

Foto: Christine Olsson/TT

Ledare2025-02-18 09:24
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I slutet av januari hade C kommundagar i Demiroks hemstad Linköping. Med tanke på att det är val nästa år och att partiet har en potentiell vågmästarroll borde intresset från media ha varit stort. I stället passerade kommundagarna nästan helt under radarn. Källor inom partiet berättar att det till och med var svårt att få partiaktiva att åka dit.

Demirok själv förväntade sig nog större positiv uppmärksamhet för sitt tal på kommundagarna som handlade om honom själv och hans bakgrund i förorten. I stället kom dystra siffror i en undersökning från DN/Ipsos som visade att Demirok är den partiledare som svenska folket hyser minst förtroende för. Efter mer än två år som partiledare har det inte lyft. Förtroendet har till och med sjunkit, från åtta procent i höstas till bara sex procent i januari.

Det här fick Marcus Åsling på Östersunds-Postens centerpartistiska ledarsida att ställa ett ultimatum. Åsling föreslog att om Demirok inte lyckats att höja förtroendesiffrorna innan partistämman i höst bör han bytas ut. Då återstår ändå ett år till valet och det finns en chans för en efterträdare att ordna upp situationen. Åsling formulerade det som att partiet borde sätta en ”deadline” för Muharrem Demirok, och avslutade sin ledare med att påminna om att Centern ”har hanterat Lennart Daléus-situationer tidigare”.

Lennart Daléus var partiledare för C mellan sommaren 1998 och vintern 2001. Vad Åsling åsyftar med ”Lennart Daléus-situation” är att Daléus tvingades att avgå mitt i en mandatperiod till följd av svaga siffror i opinionen. Han anses efter liberalen Maria Leissner ha varit den förste svenske partiledare som tvingades bort enkom på grund av opinionsmätningar.

Den 13 februari deltog Demirok i SVT:s 30 Minuter. Där upprepade han löften om att inte samarbeta med Vänsterpartiet men höll ändå fram Magdalena Andersson (S) som den troliga statsministerkandidaten att stödja. Om sådana framstötar lyckas charma Socialdemokraterna återstår att se. På Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida beskrevs Demiroks medverkan i SVT 30 Minuter som ”självskadebeteende” och ”politisk harakiri”. 

Samma dag som Demirok medverkade i SVT 30 Minuter kom en opinionsundersökning från SVT/Verian där stödet för C uppmättes till 3,8 procent och att partiet därmed riskerar att åka ur riksdagen. När de egna uppdragen hotas lär fler centerpartister lyssna till kraven om en deadline för Demirok.