Därför styr S och M mer tillsammans

Tanken på moderater och socialdemokrater som styr tillsammans skulle för några årtionden sedan ha låtit nästan skrattretande.

Det blir allt vanligare att Socialdemokraterna och Moderaterna styr tillsammans i landets kommuner.

Det blir allt vanligare att Socialdemokraterna och Moderaterna styr tillsammans i landets kommuner.

Foto: Pixabay

Ledare2025-01-21 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Partierna var ju motpolerna i efterkrigstidens ideologiska landskap i Sverige. Fram till och med valet 2010 var det också färre än fyra procent av landets kommuner som styrdes av en koalition där både S och M ingick. 

Men sedan förändrades det politiska landskapet. År 2010 kom Sverigedemokraterna in i riksdagen och då börjar S+M-samarbeten att bli vanligare ute i kommunerna. Idag är det runt 20 procent av alla kommuner som styrs av en koalition där de båda partierna ingår. Samtidigt har rena blockstyren, där antingen den borgerliga eller den rödgröna sidan styr, blivit alltmer ovanliga. För bara ett decennium sedan var det 60 procent av kommunerna som styrdes av blockkoalitioner, men i dag är andelen nere på 20 procent. S+M-koalitioner är idag lika vanliga som blockkoalitioner i svenska kommuner. 

Intressant är att moderater och socialdemokrater verkar trivas ihop. De kommer bra överens, kanske inte i sak, men de har samma syn på vad politik är och vilka spelregler som ska gälla. Statsvetarna i Linköping hänvisar till tidigare forskning av kollegan Katarina Barrling som skrev sin doktorsavhandling vid Uppsala universitet om partikulturer i Sveriges riksdag. Hon fann att både socialdemokrater och moderater uppfattade sina partier som statsbärande. Det fick till följd att man röstade disciplinerat i partigrupper och att man höll ingångna avtal. För båda partierna var det viktigt att uppfattas som tillförlitliga i det parlamentariska spelet. 

Likheterna i kultur verkar även gälla på det kommunala planet. Socialdemokrater och moderater närmar sig varandra med hopp om att få till handlingskraftiga styren. I studien från statsvetarna i Linköping framkommer att många moderata och socialdemokratiska kommunpolitiker har dåliga erfarenheter av att regera tillsammans med småpartier som Liberalerna och Miljöpartiet. 

De beskriver sådana samarbeten som ”tjafsiga”. Småpartierna brukar komma med långa önskelistor. När de stora partierna trott att man väl haft ett avtal har småpartierna hållit medlemsmöten och sedan ändrat ståndpunkt. Småpartierna beskylls också för att använda veto för att stoppa arbetet och dra uppmärksamheten till sig själva. 

Både moderater och socialdemokrater upplever därför att de får mer gjort om de arbetar tillsammans, även om de ideologiska utgångspunkterna ligger långt ifrån varandra.