Därför behöver alkoholmonopolet avskaffas

Att tillåta import via nätet och öppna upp för gårdsförsäljning räcker inte. Friheten kräver att Systembolaget avvecklas.

Att alkoholmonopolet fortfarande finns kvar är ingenting vi svenskar bör vara stolta över. Tvärtom.

Att alkoholmonopolet fortfarande finns kvar är ingenting vi svenskar bör vara stolta över. Tvärtom.

Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Ledare2023-07-21 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

En vän gick för en tid sedan in på en Systembolagsbutik i Luleå och undrade om han kunde få panta sina ölburkar. Det kom ett nekande svar från medarbetaren. Vid kontroll med Systembolagets presstjänst visar det sig att det inte alls är möjligt att panta på Systembolaget. Inga nyheter? Alla kanske redan visste att avsaknaden av pantmöjligheter grundas i att Systembolaget – här citeras nämnda presstjänst – "inte vill driva folk till våra butiker".

Man har fler och mer effektiva verktyg i lådan för att inte behöva sälja sina produkter. Medan de konkurrensutsatta livsmedelsbutikerna utökat servicenivån avsevärt de senaste decennierna erbjuder Systembolaget sedan 2001 lördagsöppet fram till klockan 15. Ett annat glansnummer är antalet försäljningsställen. I Norrbotten finns i dag 210 livsmedelsbutiker. Antalet butiker i Systembolagets regi är sexton.

Systembolaget säljer alltså alkohol med ensamrätt, men anstränger sig för att slippa. Att det fungerar så är helt oförenligt med principerna för en sund marknadsekonomi. Det är ett omyndigförklarande av svenska folket. Det leder till ett mindre fritt samhälle där medborgarnas eget sunda förnuft, och det vuxna ansvaret, arrogant viftas bort av staten som helt enkelt vet bäst.

Frågan är dock om staten verkligen vet bäst. David Sundén, ekonomie doktor vid Handelshögskolan, har i ett flertal studier visat att monopolets påstådda fördelar för exempelvis folkhälsa saknar empiriskt stöd. Det leder helt enkelt inte till att vi dricker mindre.

Sverige och Finland är de enda EU-länderna som har alkoholmonopol. Sverige tronar dock ensamt som det enda EU-land där myndiga medborgare inte får köpa alkoholdrycker på över 3,5 % i livsmedelsbutiker. Man kan stilla undra varför vi alltid ska vara värst. Är vi svenskar sociokulturellt funktionsnedsatta eller måhända sämre genetiskt predisponerade att hantera ett friare samhälle i likhet med andra europeiska folk?

I det gamla, gråa, minutiöst reglerade Sverige var telefoni, post, inrikesflyg, bilbesiktning och apotek fredade från den otäcka fria marknaden. Av goda skäl kom dock Sverige att konkurrensutsätta dessa branscher. Det är nämligen inte klokt att staten bedriver affärsverksamhet och utestänger det fria näringslivet från att sälja vissa varor och tjänster. Det är hög tid att göra upp med den socialistiska kvarleva som stavas alkoholmonopolet.