Viktigt att utländska investeringar granskas

Sverige har länge varit naivt på många områden. Investeringar från utlandet har inte varit ett undantag. Med en axelryckning har exempelvis Kina tillåtits investera stort i bland annat svensk vindkraft och andra säkerhetskänsliga verksamheter. Nu tar justitieminister Gunnar Strömmer (M) äntligen tag i frågan.

Kina har tillåtits att investera nästan ohejdat i allehanda svenska företag. Något som har varit säkerhetsmässigt oansvarigt.

Kina har tillåtits att investera nästan ohejdat i allehanda svenska företag. Något som har varit säkerhetsmässigt oansvarigt.

Foto: Montage

Ledare2023-03-19 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

18 av 27 EU-länder har redan möjlighet att granska och stoppa olämpliga investeringar i så kallad skyddsvärd verksamhet. Det har egentligen aldrig varit acceptabelt, men med tanke på det oroliga omvärldsläget är det nu än mer angeläget att Sverige snabbt blir nästa land att införa ett sådant system.

Även om justitieministern och ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), inte specifikt nämnde Kina under presskonferensen då förslaget presenterades är det tydligt att det främst rör sig om just Kina. Kinas situation i väst är unik. Inget annat diktatoriskt land har så pass stora ekonomiska muskler att de kan köpa till sig ett omfattande inflytande över ett lands näringsliv, vilket också varit fallet i Sverige.

Kina äger runtomkring 20 procent av svensk vindkraft. Bara det kan utgöra en konkret risk. Även om Kina inte är direkt involverad i kriget i Ukraina är det en nära vän till Ryssland, och Ryssland har givetvis ett intresse i att fortsätta ha ett finger med i europeisk energipolitik. Att Kina redan tillåtits att inta en så pass stark position på den svenska energimarknaden är illa nog, men det minsta man kan förvänta sig nu är att skadan åtminstone inte tillåts bli värre.

Så sent som 2018 fanns det även planer på att tillåta Kina att investera i en djuphamn i Lysekil. Det projektet avslutades lyckligtvis, men det lite genanta i sammanhanget är att det var kineserna som valde att dra sig ur på grund av dålig publicitet. Från svenskt håll hade projektet gärna fått fortgå.

Djuphamnen i Lysekil är på många plan symptomatisk för Sveriges blåögdhet. Om till och med svenska hamnar tillåts att hamna i utländsk regi, och särskilt i vad som nästan måste kallas västfientlig sådan, finns det nog inga egentliga gränser för hur illa landets säkerhetspolitiska läge kunnat bli. Ett annat symptomatiskt exempel är att Kina tillåtits bygga ut Stockholms tunnelbana, vilket gett landet information om de andra tunnlar som finns under huvudstaden. Även om det är föga sannolikt att bomber kommer falla över Stockholm är det knappast betryggande att främmande makt vet precis hur man ska åsamka staden störst skada.

Att åtstramningen äntligen görs är därför välkommet. Det har varit ett löfte från Moderaterna sedan 2018 att börja granska utländska investeringar, och att regeringen redan nu börjar ta ett grepp om situation är mycket bra. Det är inte sannolikt att omvärlden snart kommer återvända till det gamla normaltillståndet. Sverige måste därför vara beredd att hantera aktörer som inte vill oss väl, oavsett om de agerar militärt eller ekonomiskt.