Norrbotniabanans hopp kan redan ha släckts

Regeringen kan inte sluta skryta om infrastrukturpropositionen, trots att den lär innebära en dödsdom för Norrbotniabanan.

Regeringens dröm om höghastighetståg mellan storstäderna gör att infrastruktursatsningar i resten av landet går upp i rök.

Regeringens dröm om höghastighetståg mellan storstäderna gör att infrastruktursatsningar i resten av landet går upp i rök.

Foto: LQD-Denver/Pixabay

Ledare2021-04-19 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Att regeringen kan slå sig så hårt för bröstet beror på att planen ter sig väldigt omfattande vid en hastig blick. Propositionen innebär att 799 miljarder kronor avsätts – eller snarare intecknas – för underhåll och investeringar i järnvägar och vägar åren 2022-2033. Jämfört med perioden 2018-2029 är det en ökning med 21 procent, 176 miljarder.

Det är summor som är väldigt svårt att förhålla sig till. Hur man än vrider och vänder på det handlar det om mycket pengar. Men frågan är hur mycket man vill ha för dem och om det är rimligt. Regeringen har nämligen grävt ned sig i höghastighetstågens skyttegrav och vägrar att komma upp.

Av allt att döma vägrar Liberalerna att gå med på att lånefinansiera de nya stambanorna som ska möjliggöra i vart fall lite snabbare resor mellan de svenska storstäderna i söder. Det hade varit betydligt bättre om man vägrade att bidra till att de blir av alls. Nu blir resultatet av planerna på höghastighetståg, som regeringen vägrar att överge, ska genomföras inom befintlig budget. Eftersom detta är regeringens prestigeprojekt kommer det att tränga undan andra satsningar. Och i takt med att bygget blir dyrare och dyrare kommer alltfler andra byggen men även underhåll av befintliga vägar och järnvägar att skjutas på framtiden eller helt enkelt ställas in.

Detta innebär förstås inte med hundraprocentig säkerhet att Norrbotniabanan inte blir av. Regeringen kan åka iväg på en meditativ tystnadsretreat, se ljuset och avblåsa planerna på höghastighetstågen. Eller så kan Norrbotniabanan visa sig vara det högt prioriterade projektet vid sidan av det snabba vansinnet och ha åtminstone bäst chanser att faktiskt få pengar. Båda alternativen verkar dock ungefär lika sannolika.

Norrbotniabanan är bara ett av många järnvägsbyggen som det finns ett stort och reellt behov av. Om någon fått för sig att norra Sverige står högt i kurs hos den rödgröna regeringen kan det vara lämpligt att dra sig till minnes att det bara är någon månad sedan Luleå hamn fick betydligt sämre villkor än Göteborgs hamn. 

Propositionen säger inget om vilka projekt som ska genomföras. För det får vi vänta på den nationella infrastrukturplanen. Men eftersom vi vet att höghastighetstågen kommer att äta upp nära nog hela utrymmet spelar det ingen större roll vad regeringen skriver i den nationella planen. Den blir mer en tidslinje för i vilken ordning andra projekt ska avbokas.