Dags för riksdagen att leverera i vapenfrågan

Vapenfrågan stod i centrum när Ledarsidan Live i går hade premiär på Facebook. Pia Clerté och Sten Bergheden (M) gästade.

Sten Bergheden är Moderaternas ansvarige för vapen- och jaktfrågor. I går gästade han ledarsidan för en intervju på Facebook.

Sten Bergheden är Moderaternas ansvarige för vapen- och jaktfrågor. I går gästade han ledarsidan för en intervju på Facebook.

Foto: Moderaterna

Ledare2020-04-30 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Nyligen avslog riksdagen regeringens förslag om licensplikt för vapenmagasin. Ett utmärkt agerande av oppositionen. Förslaget är blott ett i en lång rad av försök att göra livet svårare för landets legala vapenägare – jägarna, idrottsskyttarna och samlarna – utan att nämnvärt påverka de gängkriminella förslagen sägs vara till för.

För att belysa problemet med regeringens vapenpolitik bjöd jag in Pia Clerté, dynamisk sportskytt, svensk mästare många gånger om samt debattör, och Moderaternas Sten Bergheden som är ansvarig för vapen- och jaktfrågor. Det blev bra samtal som även går att se i efterhand på ledarsidans Facebooksida. Fler direktsända intervjuer kommer också att följa framöver.

En fråga som också diskuterades var riksdagens roll i att få på plats en bättre vapenreglering. På senare tid har det blivit tydligt att regeringen saknar stöd i riksdagen för sin hetsjakt mot laglydiga vapenägare. Det är bra. I fjol lyckades oppositionen till och med enas kring ett antal förbättringar. 

Beslutet gäller slopade femårslicenser, avskaffad licensplikt för ljuddämpare, utökad vapengarderob samt att EU:s vapenpass ska accepteras i Sverige. Under riksdagsdebatten antydde Miljöpartiets Rasmus Ling att varje laglydig vapenägare är en potentiell massmördare när han utan anledning tog upp Mattias Flink, som utförde massakern i Falun 1994.

Detta är dock förslag som faktiskt skulle göra tillvaron bättre för landets jägare och skyttar. Det är också huvudsakligen tämligen simpel lagstiftning det handlar om. Att exempelvis avskaffa licensplikten för ljuddämpare kräver i princip bara ett par små justeringar i vapenlagen och -förordningen. Väl inom ramen för vad riksdagen kan göra även utan regeringens omfattande utredningsresurser.

Riksdagen har även börjat stifta lag på eget bevåg, framför allt i efterföljden av fallet Lilla hjärtat som ledarsidan tidigare har skrivit om. Moderaterna ledde ett utskottsinitiativ att använda det lagförslag som har legat orört på regeringens bord sedan 2015 vilket fick stöd i riksdagen. 

Det finns ingen anledning att vänta. Bergheden konstaterade riktigt i intervjun att "regeringen vill helt enkelt inte underlätta för vapenägare". Han tillstod också att de av riksdagen beslutade vapenreformerna kan bli föremål för direktlagstiftning genom riksdagens försorg. Det vore klokt av M att driva detta, annars finns risken att Centerpartiet och Sverigedemokraterna som båda också står på vapenägarnas sida tar täten i det arbetet.