Under pandemier är det inte läge att snåla med räddningspaketen. Regeringens agerande med stödpartierna och riksdagens goda minne är rimligt. Det behövs inte minst för företag inom rese- och besöksnäringen, eftersom människor uppmanats att avstå från resor.
De pengar som regeringen nu budgeterat för de senaste åtgärderna motsvarar en knapp tredjedel av statsbudgetens totala utgifter under ett år. Det handlar om korttidspermittering av anställda, att staten tar kostnaden för sjuklön under två månader och företag ges anstånd med att betala vissa skatter. Permitteringen börjar gälla omedelbart och skatteuppskoven föreslås gälla retroaktivt från 1 januari.
Med tanke på hur snabbt utvecklingen sker just nu är det viktigt att inte vänta onödigt länge med åtgärderna. Det är positivt att regeringen anstränger sig för att stötta företagen, och därmed även arbetstagarnas försörjning. Här uppstår återigen en konkurrens med andra länder. SAS övervägde till exempel att lägga ett större varsel i Sverige just för att vi, till skillnad från Danmark och Norge, tills nu inte gav möjlighet till korttidspermitteringar.
Dock är det fortsatt viktigt att göra något åt sjukdomshanteringen i vården, eftersom det garanterat kommer att krävas intensivvårdsbehandling av ännu fler smittade. Sverige behöver nu se till att så snart som möjligt öka vårdens kapacitet. Att skyddsmaterial redan börjar ta slut är allt annat än goda nyheter.
Här finns det anledning att vara betydligt mer kreativ för att förse vården med nödvändigt material. Svenska företag som vanligen inte producerar exempelvis skyddsmasker kan kanske med visst stöd från staten övergå till sådan produktion, där det är möjligt. I Storbritannien har företag till exempel uppmanats att producera respiratorer som staten utfäst att köpa. I Sverige har vodkaproducenten The absolut company erbjudit sig att leverera sprit för produktion av handsprit till vården. Genom att uppmana till och betala för sådan produktion kan staten stötta både vården och företagen, vilket är långt rimligare än att till exempel starta kostsam helstatlig produktion.
Liknande lösningar kan även riktas mot företag som är särskilt drabbade av smittspridningen. Är det till exempel möjligt för staten att hyra hela hotell för att tillhandahålla isolerade sängplatser för personer i behov av enklare vård? Just så gjorde Migrationsverket under en period när antalet asylsökande i behov av boende var som högst.
Det är inga billiga lösningar, men i nuläget kan varje väl spenderad krona bidra till besparat lidande.
Dags för kreativa vårdlösningar
Regeringen snålar inte utan lägger upp till 300 miljarder kronor för att rädda de företag som drabbats av coronakrisen.
En tår på tand eller en tår på hand? The absolut company har erbjudit sig att leverera sprit för tillverkning av handsprit till vården.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.