Coronasmekmånaden är över. Uppslutningen kring regeringen, manifesterat i förtroendet för statsminister Stefan Löfven (S), Folkhälsomyndigheten, främst i form av statsepidemiolog Anders Tegnell, och den omtalade svenska strategin har börjat spricka.
I en undersökning från Novus som presenterades i går rasade andelen som har mycket eller ganska högt förtroendet för regeringens förmåga med närmare 20 procentenheter, från 63 till 45 procent. Det bör inte överraska någon.
Regeringen har varit väldigt dålig på att kommunicera innehållet i den svenska strategin. Det som ovedersägligt varit inkluderat i strategin har varit att skydda de äldre samt att stänga ned så få verksamheter som möjligt. Båda punkterna har fallerat om än i olika utsträckning.
Fler dör i Sverige än i våra grannländer. Det har allt fler tagit fasta på. Regeringen har försökt prata bort det, men när länder som har haft hårda restriktioner börjar öppna sina samhällen igen och inför mildare restriktioner än Sverige måste vi ligga kvar. Våra grannländer öppnar till och med gränserna, men inte för svenskar. Det är extremt konkreta indikationer på hur det faktiskt ligger till. En stor del av befolkningen ifrågasätter därför regeringens agerande.
Fiaskot med testningen verkar nu få något slags lösning. Efter att omväxlande ha ansett att det inte behövs, att någon annan är ansvarig samt att man redan har gjort allt som går lovar nu regeringen 6,9 miljarder för att alla som har symtom ska kunna testa sig kostnadsfritt. En av miljarderna ska gå till utökad smittspårning, något som också nyligen påstods vara närmast omöjligt. Sedvanligt återstår att se om det också finns en plan för själva genomförandet.
För att blidka opinionen meddelade statsministern i går även att reserestriktionerna i landet upphävs för symtomfria personer. Det kanske inte blir en semester i exotiska Norge, men du får i vart fall bila till Skövde. Tillsammans med att fotbollen kommer igång kan det nog bromsa opinionstappet i det korta perspektivet. Vad det gör för smittspridningen är en annan femma.
Idén som har genomsyrat den svenska strategin är att restriktionerna måste gå att upprätthålla länge. Även det har uppenbart fallerat. Rekommendationerna efterlevs numera i betydligt lägre utsträckning samtidigt som missnöjet ändå ökar. En efter en börjar pelarna bakom regeringens coronastrategi falla som dominobrickor.