Bussarna måste gå även vid en kris

I måndags låg busstrafiken nere i flera regioner i främst södra Sverige. Den gemensamma nämnaren var bussföretaget Nobina.

Efter ett datorhaveri hos bussbolaget Nobina blev många bussar stående i företagets depåer i sydvästra Sverige.

Efter ett datorhaveri hos bussbolaget Nobina blev många bussar stående i företagets depåer i sydvästra Sverige.

Foto: Johan Nilsson / TT

Ledare2025-02-11 08:07
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

På grund av hackningsförsök låg stora delar av företagets serverssystem nere, vilket i sin tur har ledde till att flertalet avgångar behövdes ställas in över hela Sverige. Härvan visar hur oskyddad kritisk infrastruktur är. Det behöver förändras.

För bussar körs inte via servrar. Det är den svenska byråkratin som gör bussarna beroende av att vara uppkopplade mot företaget. Det måste finnas reservplaner för sådana här tillfällen. Inställda avgångar skapar stora problem för både privatpersoner och samhället i stort. 

Det är för lätt att slå ut svensk infrastruktur. Att en attack mot ett par servrar kan få hela busstrafiken att haverera är ett allvarligt underbetyg för både beredskap och säkerhet. Förhoppningsvis leder det till nya rutiner där regionpolitikerna förbättrar den egna beredskapen, men framförallt ställer högre krav på de företag som anlitas. I grund och botten är det en fråga om vad skattepengarna går till. Kollektivtrafiken är trots allt till för medborgarna, och om företagen inte klarar av att leverera behöver de bytas ut.

Dessutom påverkar också måndagskaoset Sverigebilden utomlands. Cyberattacken behöver inte ha kommit från en främmande makt, men den blottlägger vår infrastruktur på ett sätt som kan inspirera till framtida angrepp. Om kollektivtrafiken kan lamslås så enkelt i fredstid, vad händer då i ett krisläge?

Civilförsvaret behöver uppenbart en upprustning. Det är förvisso bra att regeringen satsar på civilförsvaret, men busshärvan visar att satsningarna inte räcker. Även regionerna behöver ta sitt ansvar. Om kritisk infrastruktur visat sig så enkel att haverera kommer främmande makt inte ha några större tveksamheter att också göra det när kriget kommer. 

Den enkla lösningen är att sluta att blint förlita sig på det digitala. Bussar kan köras utan att samtidigt vara uppkopplade mot företagets servrar. Antagligen kommer det bli lite krångligare att hålla tidtabeller, men den stora skillnaden mot måndagsmorgonen kommer att vara att bussarna faktiskt går. En sen buss är bättre än ingen buss. I nuläget verkar det som om att regionerna inte litar på busschaufförernas yrkesskicklighet.

Beredskap berör inte bara om försvarsmakten. Det handlar också om att hela samhället kan hantera krissituationer eller störningar. Tyvärr är det inte så i dag. Förhoppningsvis blir busskaoset en väckarklocka för alla regionpolitiker.