Busch har mer rätt än fel om svenska värderingar

KD-ledaren Ebba Busch har med jämna mellanrum dragit en lans för svenska värderingar, som hon även kallat vårt etiska modersmål.

Ebba Busch (KD) har mestadels rätt i sina tanker om svenska värderingar. Men de behöver fördjupas och utvecklas om de ska hitta hem och leda till något produktivt.

Ebba Busch (KD) har mestadels rätt i sina tanker om svenska värderingar. Men de behöver fördjupas och utvecklas om de ska hitta hem och leda till något produktivt.

Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Ledare2024-08-22 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Så sent som i måndags skrev hon på Facebook att partiet kommer ta kampen för de värderingar som gör Sverige till vårt hem.

Busch är definitivt något på spåren, men hennes resonemang behöver utvecklas och kläs i ord. Inte minst gentemot kritikerna. Svenska värderingar finns, och de präglar vårt samhälle mycket mer än vad kritikerna vill medge. De är grunden för vårt sätt att leva.

Det är lätt att ta vissa beteenden för givet, som att ställa tillbaka kundvagnen efter sig, inte prata i mobilen på bio, inte tränga sig i kön, inte skräpa ner och inte åka pulka på kyrkogårdar. Dessa handlingar kan verka triviala, men det är uttryck för en djupare moralisk och kulturell kod som genomsyrar det svenska samhället.

Motståndarna hävdar att det inte går att definiera dessa värderingar, eller att de inte har någon särskild svensk prägel. Men även de som avfärdar idén om svenska värderingar uppskattar ofta de beteenden och normer som dessa värderingar medför. Det är inte slumpen att många i Sverige sköter sig även när ingen ser på.

Här går även Busch bort sig lite. Hon återkommer ofta till tvingande värderingar. Värderingar ska till skillnad från lagar vara valbara, men så bra att man helst inte vill välja annat.

Det går inte att tvinga eller lagstifta fram alla beteenden. Ett överreglerat samhälle, där varje aspekt av livet styrs av lagar leder till att människor slutar använda sitt eget omdöme. Detta skapar en ond spiral med alltmer lagstiftning ju mindre människor tänker själva.

Dessutom minskar det individens frihet eftersom lagar ofta anpassas efter normen. Mest anpassas de efter den som skriver lagarna. Det är därför det är högre straff för att lura staten än sina medmänniskor, trots att den allmänna rättsuppfattningen anser motsatser.

Lagar bör finnas för att skydda medborgarna och säkerställa rättvisa men de kan aldrig ersätta den moraliska kompass som styrs av våra gemensamma värderingar. Det är just därför våra värderingar måste värnas. De är inte bara traditioner eller konventioner – de är fundamenten för vår frihet och vårt kollektiva välmående. Ett samhälle som inte litar på att medborgarna agerar rätt utan tvång eller lagstiftning är ett samhälle som ruttnar från insidan.

Därför har Busch mer rätt än fel. Svenska värderingar måste försvaras och främjas. Förlorar vi dessa förlorar vi mer än bara sociala normer – vi förlorar grunden för det svenska samhället.