Budskapet om krigshotet är viktigt

Budskapet från Folk och försvars rikskonferens var lika tydligt som behövligt: vi lever i orostid och kan inte ta freden för given.

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, har varit sällsynt tydlig med Sveriges hotbild.

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, har varit sällsynt tydlig med Sveriges hotbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2024-01-12 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Rysslands brutala krig i Ukraina har tagit kriget närmare oss. Väldigt nära. Det är något längre härifrån till Malmö än det är från Malmö till fronten i Ukraina. Med det sagt är kriget för de flesta fortfarande något som sker där borta. På en avlägsen plats. Och det är något som inte kan drabba oss. Så är det tyvärr inte.

Och detta är en insikt som behöver drillas in. Annars är vi onödigt oförberedda om något faktiskt skulle hända. Att inte låta oss bli tagna på sängen är ytterst en fråga om solidaritet med oss själva – med våra familjer, kollegor och grannar. 

Utan medvetenhet går det inte att förbereda sig. Och vi behöver förbereda oss. Vad gör jag om det blir krig, vilken är min roll? Det gäller förstås professionellt, men också privat. Hur kan jag ta hand om min familj om allt går fel? Det är bra att hoppas på att saker utvecklas gott, att allt blir som man vill. Men det är ännu viktigare att förbereda sig på att saker kan gå fel.

Vi styr inte över allting. Det är klart att världen vore bättre om Ryssland inte var inne i en mordisk, militaristisk fas där man betraktar omvärlden som sitt smörgåsbord. Men det är inte upp till oss. Allt vi kan göra är att agera för att skydda det som är viktigt. Demokrati och frihet överlever inte av sig själva utan är något man måste slåss för. Det är därför vi måste fortsätta att stödja Ukraina, som slåss inte bara fr sig själva utan för oss och hela västvärlden.

Att stödja Ukraina är det minsta vi kan göra. Det näst minsta är att vi tar situationen på tillräckligt stort allvar för att vi själva ska vara förberedda om också vi skulle drabbas. Att hänvisa till att Putin knappast kan ha något intresse av oss är inte acceptabelt längre. Den ryska förmågan kan snabbt byggas upp igen och så länge vi står utanför Nato är vi extra sårbara och uppenbart så. Men även med medlemskap i försvarsalliansen lever hotet. Nato har hittills varit en gräns Putin inte har vågat korsa, men skulle han tillåtas vinna sitt terrorkrig i Ukraina finns det en uppenbar risk att han ändrar sig framöver på den punkten.

Det är hög tid att vi inser att vi inte är immuna mot mänsklighetens värsta sidor. Och att ju mer förberedda vi är desto svårare blir det att kuva oss. Ta fram Om krisen eller kriget kommer igen, ladda hem en pdf eller beställ en ny. Se över din och familjens situation. Kan ni bli ännu säkrare om något skulle hända?