Bristen på rutiner leder rutinmässigt till problem

Nyliga händelser inom offentlig verksamhet visar på vikten av rutiner i olika sammanhang. Dags att dra lärdom av sina misstag.

Yrke: säkerhetsansvarig i offentlig sektor.

Yrke: säkerhetsansvarig i offentlig sektor.

Foto: Pexels/Montage

Ledare2021-06-15 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I början av året ramlade en 83-årig man från ett fönster på ett äldreboende i Luleå. Han föll så illa att han bröt nacken och ryggen. Han avled en månad senare. I helgen lyckades en 73-årig kvinna på ett annat äldreboende ta sig från en balkong ut på taket genom att stapla pallar och öppna ett fönster. Lyckligtvis upptäckte personalen att kvinnan var på taket och lyckades avstyra faran. 

Det är lätt att tänka att ansvaret ligger på personalen att se till att de äldre inte försätter sig själva i fara. I själva verket borde kommunen omgående se över sina säkerhetsrutiner och göra en inspektion på samtliga äldreboende i syfte att förebygga den här typen av incidenter. 

Även inom ungdomsvården kan rutinerna med fördel förbättras. Från Johannisbergs ungdomshem i Kalix har bara den senaste veckan tre personer avvikit från platsen. Då hemmet är omgivet av ett högt staket med taggtråd kan det vid första anblick verka förvånande. De två pojkar som rymde i torsdags lyckades dock smita genom grinden när den var öppen för att ta emot en transport. De infångades efter några timmars polisjakt.  

Eftersom de som sitter på Johannisberg är där för att de är tvingade till det är rymning en risk att räkna med. I lördags kväll, bara två dagar senare, rymde ännu en yngling från hemmet och är fortfarande på fri fot. 

Det är bara några exempel i mängden av rymningar från ungdomshem, där säkerhetsnivån sällan är adekvat. Efter en mycket omtalad rymning från Johannisberg i januari i år, beslöt Statens Institutionsstyrelse att höja säkerheten på ungdomshemmet. Det handlar om slussfunktioner vid grindar och dubbla stängsel för att göra det extra svårt att frita, avvika eller att smuggla in något via inkast, försändelser eller leveranser. Men det behövs även ett högt säkerhetsmedvetande hos de anställda vad gäller riskbedömningar, kompetens, rutiner, arbetssätt och bemötande. 

När det gäller ungdomshemmet är säkerhetsåtgärderna än mer viktiga i perspektivet att en stor andel av de intagna har kopplingar till gängkriminalitet och grov brottslighet. Det är nog bara en tidsfråga innan beväpnade fritagningar blir allt vanligare. 

Sex månader senare har säkerhetsåtgärderna ännu inte införts. Vare sig på ålderdomshemmen eller på ungdomshemmet. Det offentligas kvarnar må mala långsamt, men det är skamligt att missförhållanden eller säkerhetsbrister får fortgå när de ansvariga väl blivit varse dem.