Bra beslut tar EU närmare Taiwan

Det har börjat röra på sig i kampen att behandla Taiwan med den respekt som landet förtjänar. Men än är det långt kvar.

Att Charlie Weimers (SD) rapport antagits av Europaparlamentet innebär ett stort steg fram för EU:s Taiwanpolitik.

Att Charlie Weimers (SD) rapport antagits av Europaparlamentet innebär ett stort steg fram för EU:s Taiwanpolitik.

Foto: Europaparlamentet/Pixabay/Montage

Ledare2021-10-22 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Att EU-parlamentet nu har antagit svenske Europaparlamentarikern Charlie Weimers (SD) rapport om EU:s relationer till Taiwan. Det är det första förslaget i parlamentet som bara handlar om relationen mellan EU och Taiwan.

Europaparlamentet har tekniskt sett inget inflytande över EU:s utrikespolitik. Men onsdagskvällens beslut har ändå stor betydelse, inte minst då det antogs med så överväldigande brett stöd. 580 ledamöter röstade för att anta rapporten, 26 emot och 66 lade ned sina röster. Alla svenska ledamöter röstade förutom Vänsterpartiets Malin Björk som lade ned sin röst.

Enigheten sänder en kraftig signal till Kommissionen om vilken politik parlamentet vill ska föras. Parlamentet uppmanar bland annat till att öka det parlamentariska samarbetet med Taiwan, ett investeringsavtal, att Taiwans ska förespråkas som medlem i internationella organisationer såsom Världshälsoorganisationen, samt att man ska arbeta för att öka utbytet mellan unionsländerna och Taiwan på praktiskt taget alla områden.

Sverige bör ta chansen att omsätta de ställningstaganden som Europaparlamentet har gjort i handling. Vårt stöd till Taiwan är förvisso befintligt men huvudsakligen verbalt. Regeringen poängterar att man militärt våld inte är en acceptabel lösning, men vi kan mer och bättre.

Utöver att erkänna Taiwan bör utbytet på de politiska, ekonomiska, kulturella och utbildningsmässiga områdena ökas snarast. Handelsavtal och politiska besök är en stark och tydlig signal att vi faktiskt inte accepterar totalitära anspråk på en ö som Folkrepubliken aldrig har styrt över, vilket ambassadör Vincent Yao pedagogiskt påminde om i söndagens Agenda.

Sverige bör även överväga att hjälpa Taiwans försvar i mer praktisk bemärkelse. Låt Taiwan köpa exempelvis Blekingeklassen av ubåtar som Saab Kockums just nu utvecklar. Med sitt fokus på kustnära operationer är de som gjorda för att bidra till försvaret av Taiwansundet och den taiwanesiska demokratin. Därtill är Taiwan en idealisk kund då det är en genomciviliserad, ickekrigisk, demokratisk stat och försäljningen skulle minska risken för krig. Det är just sådana länder vi vill sälja försvarsmateriel till.

Europaparlamentets beslut att anta Weimers rapport är framsynt men måste efterföljas av handling från såväl Kommissionen som Sverige och EU:s andra medlemsländer.