Bra att HA-wannabes får fängelse – men sen då?

Samhället måste utrustas med bättre verktyg att ta sig an den organiserade brottsligheten.

Mer måste göras för att minska attraktionskraften hos organisationer som Hells Angels.

Mer måste göras för att minska attraktionskraften hos organisationer som Hells Angels.

Foto: Polisen/Montage

Ledare2021-05-20 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

De tre unga förmågorna som prytt sig med symboler som skulle visa deras koppling till Hells Angels för att pressa en tonåring på 160 000 kronor har dömts till fängelse. Nåja, två av tre. 17-åringen anses i svensk rätt så oförstående och skyddsvärd med anledning av sin ålder att han kommer undan med en kortare vända inom sluten ungdomsvård.

Huruvida det bör vara så förmildrande att vara 17 i stället för 18 är något som det går att ha många åsikter om. Inte minst vad gäller grövre brott som det nu aktuella. Givetvis förstod den unge mannen att det var fel att med hot om extremt våld försöka få en tonåring att ge trion en ohemult stor summa pengar. 

Detta till trots fälldes i vart fall alla tre. Det är viktigt i sig. Varumärkena är en viktig tillgång för de våldsamma kriminella nätverken – oavsett om det handlar om Hells Angels, Shottaz eller Nordiska motståndsrörelsen. 

Deras insignier är ämnade inte bara att skapa en kollegial gemenskap internt utan att påminna omvärlden om det våldskapital som är förknippat med organisationen. En erinran om att man lever efter andra regler. Samhällets uppgift måste vara att så resolut som möjligt tvinga dem att trots sina intentioner leva efter samma regler som alla andra. 

I denna civilisationens kamp för överlevnad mot det våldsamma barbariet saknas alltjämt viktiga verktyg. Våldsverkande gäng och klubbar finner styrka i sina gemenskaper och samhället står ofta mer eller mindre handfallet. Det måste bli en större riskfaktor att ingå i den våldsamma, organiserade brottsligheten.

I höstas presenterade Moderaterna ett förslag att göra det olagligt att delta i eller ha samröre med kriminella organisationer. Det skulle kunna vara en lösning, även om den är behäftad med vissa principiella problem i och med att den innebär en inskränkning av föreningsfriheten.

Ett tänkbart alternativ vore att införa något i stil med den amerikanska Rico-lagstiftningen som tar sikte det kriminella nätverket och gör det lättare att komma åt ledarna trots att de inte själva utför brotten. 

Det finns säkerligen andra tänkbara vägar att gå också. De kan förmodligen även komplettera varandra. Något behöver dock göras för att staten effektivt ska kunna skydda medborgarna från den organiserade brottsligheten.

Dessvärre förefaller regeringen lika handfallen på det området som på så många andra. Är det inte fråga om en skattehöjning saknas helt enkelt intresset.