Boden ändrade sig men har ändå gjort bort sig

Beslutet att lägga ned estetiska programmet med musikinriktning i Boden har nu stoppats temporärt. Kommunen verkar tänka om.

Den estetiska musiklinjen i Boden räddas efter politikernas omsvängning.

Den estetiska musiklinjen i Boden räddas efter politikernas omsvängning.

Foto: Lena Leffler

Ledare2024-03-26 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det ska förstås sägas att det är bättre att göra fel och göra om och rätt än att bara göra fel. I så måtto förtjänar möjligen Bodens kommunledning någon sorts beröm. Men då krävs en rejäl brasklapp.

Beskedet att kommunen skulle dra in den estetiska musiklinjen slog ned som något av en chock och kritiken som följde kom uppenbarligen som en chock för kommunledningen. Vilket naturligtvis är anledningen till att man nu börjar backa beslutet.

Officiellt förklarar man det med att utredningsunderlaget var undermåligt. Arbetsmarknads- och utbildningsnämndens ordförande Johan Lund (S) säger att man bara hade utrett gymnasiesidan och att även kulturen måste få säga sitt. I en imponerande salva politiskt snömos uttrycker han att "[v]i måste vara fler personer vid bordet, det är inte bara gymnasiet vi ska fokusera på. Vi måste göra ändringar i alla delar av förvaltningen".

En mer realistisk beskrivning av vad som har inträffat är förstås att man inte förstod vad man höll på med och blev chockad över responsen eftersom man trodde att mer eller mindre ingen skulle bry sig. Det är inte ovanligt att söktrycket till estetlinjer är lågt, särskilt i mindre kommuner. Det var också så kommunledningen motiverade nedläggningsbeslutet. I stället skulle man satsa pengar på kulturskolan, vilket onekligen kan vara positivt men är långt ifrån ett substitut för ett estetiskt gymnasieprogram.

Kommunledningen trodde förmodligen att den bara var ekonomiskt rationell. Men bodensarna tog emot beslutet annorlunda. För dem andades det av avfolkningspolitik. Boden började bete sig inte som den framtidskommun den marknadsför sig som utan som en nedläggningshotad bruksort där utbudet av offentliga tjänster hela tiden minskar.

Om nedläggningen hade verkställts hade det varit en present till Luleå som genast hade framstått som mer framåtblickande. Ett levande kulturutbud tillsammans med grundläggande förutsättningar för kreativa ungdomar att utvecklas är viktigt för en kommun med framtidsvision och utvecklingsvilja. Det handlar om vilken kommun man vill vara.

Allt detta glömde Bodens styrande politiker bort när de fattade beslutet om estetlinjen. Om de åtminstone kunde erkänna det vore omsvängningen mera värd. Nu skyller man på utredningsunderlaget, det vill säga tjänstemännen. Det är inte vackert och skvallrar om en osund politisk kultur.

Men det är bra att estetlinjen blir kvar.