Regeringens mantra har varit att vi behöver all fossilfri energiproduktion vi kan få. Samt att vindkraften har mycket att bidra med på kort sikt. Men politiken rimmar illa med detta.
Retoriken är det inget fel på. Äntligen införs åtgärder för att kommuner och närboende ska vilja ha vindkraft inpå knuten. Därmed går man i de tidigare rödgröna regeringarnas fotspår. Och resultatet kommer att bli lika imponerande.
Anledningen till att vi har så pass mycket vindkraft som vi ändå har är samma som till att vindkraften är så impopulär. Det var orimligt gynnsamma villkor och det var svårt att stoppa. I takt med att missnöjet har växt har möjligheterna att stoppa sådana projekt också gjort det. Därmed har nyproduktionen av vindkraftverk följdriktigt minskat.
Numera är såväl de flesta kommuner som människorna som bor nära de tänkta verken milt uttryckt skeptiska till ny vindkraft. För att råda bot på detta vill regeringen skapa ekonomiska incitament för kommuner och närboende att acceptera vindkraft. Det kommer inte att lyckas eftersom det inte går att få bort alla problem genom att kasta pengar på dem.
Kommuner är huvudsakligen inte emot vindkraft av ekonomiska skäl utan politiska. Invånarna vill inte ha vindkraftverken och eftersom politiker vill bli omvalda vill inte de heller ha den. Möjligheten att dra in lite extra stålar till kommunen lär inte ändra den bedömningen i särskilt många fall.
Likaså är det svårt att föreställa sig hur någon som inte vill få tillvaron förstörd av ett eller ett par dussin hundratals meter höga vindsnurror ska ändra sig på grund av ett par hundralappar i månaden eller vad det nu handla om. Det är inte ekonomi utan livskvaliteten som fäller avgörandet och det kan regeringen inte ändra på.
Å andra sidan är det tveksamt om det blir så många nya vindkraftverk. Lönsamheten har varit ökänt dålig under många år. Och regeringens energioffensiv höjer kostnaderna ytterligare. Fastighetsskatten för vindkraftverk ska justeras upp från 0,2 till 0,5 procent för att harmonisera med övrig energiproduktion. Det är dessa intäkter som ska fördelas till vindkraftskommunerna. Därtill kommer något slags vinstdelning med närboende samt inlösningsrätt till marknadspris.
Det är rimligt att vindkraften har samma villkor som annan energiproduktion. Men varför presenterar man det som en satsning? Det lär inte byggas en enda extra vindsnurra på grund av detta.