”Det är inga marknadshyror vi talar om”, konstaterade justitieminister Morgan Johansson (S) då han höll presskonferens (4/6) om utredningen Fri hyressättning vid nyproduktion. Att fri hyressättning ska införas var en av Centerpartiets största segrar i regeringsförhandlingarna. Tyvärr tycks Johansson få rätt, då utredningens förslag knappast innebär någon större frihet på hyresmarknaden.
Enligt utredningens förslag, hyran kunna sättas genom individuella förhandlingar mellan hyresgäst och -värd. Detta kan tyckas vara ett stort steg framåt men djävulen sitter som ofta i detaljerna. Den avtalade hyran ska nämligen fortfarande vara föremål för överprövning i hyresnämnden, och måste motsvara hyran i ”jämförbara objekt”. Alltså i princip samma villkor som gäller i bruksvärdessystemet.
Hyreshöjningar ska som regel enbart få ske efter utvecklingen i konsumentprisindex, vilket inte är mycket till frihet. Visserligen kan höjningar få ske efter ”ändrade förhållanden”. Men dessa är återigen i princip samma som gäller för beräkning av bruksvärde, såsom bostadens standard och närhet till kommunikationer.
Den enda förbättringen är att även den allmänna efterfrågan på bostäder i området får räknas in som ändrade förhållanden. Priset får alltså äntligen påverkas av tillgång och efterfrågan. Dock kan även dessa höjningar överprövas till hyresnämnden och kan, om de är ”påtagliga”, bli föremål för så kallad trappning. Alltså att hyran höjs successivt över flera år.
Utredningens förslag ger alltså endast marginella förbättringar. Problemet med dagens regleringar är inte främst att hyrorna skulle ligga markant under marknadsvärdet. Både genom bruksvärdessystemet och presumtionshyror ligger hyresnivån ungefär där den skulle göra med fri hyressättning. Problemet är snarare att systemet är behäftat med byråkrati och regelverk som är svåra att överblicka och hantera.
Detta missgynnar små och nytillkomna fastighetsägare, vilket minskar konkurrensen på hyresmarknaden. Tyvärr ger utredningen inga lösningar i detta avseende, snarare tvärtom, då hyresvärdarna nu potentiellt kan tvingas driva individuella processer mot samtliga hyresgäster.
Med detta i åtanke är Vänsterpartiets hot om misstroendeförklaring mot regeringen mindre trovärdigt än någonsin. Den som borde vara missnöjd är Centerpartiet, särskilt som Morgan Johansson signalerade att även de begränsade förbättringar som föreslagits kommer att omvärderas på Regeringskansliet. Frågan är om Centern ens kommer hota med misstroende.