Bilägarna är ingen kassako

Bilkörning är relativt okänslig för ökade bränslepriser konstaterar Myndigheten för trafikanalys. Även om beskedet sparkar in en vidöppen dörr är det positivt att det återigen sätts på pränt att höga priser inte tvingar fram minskad bilkörning.

Folk kör bil för att de behöver göra det och förtjänar inte att hela tiden få sitt liv begränsat.

Folk kör bil för att de behöver göra det och förtjänar inte att hela tiden få sitt liv begränsat.

Foto: Montage

Ledare2023-02-16 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Myndigheten kan förvisso se färre passager genom trängselskattestationerna i Stockholm och Göteborg vid riktigt högt bränslepris. Man menar att det är troligt att storstadstrafiken är mer känslig för bränslepriset eftersom det där finns kollektivtrafik, men pekar också på att trafikminskningen i städerna i procent är mindre än prisökningen på bränsle.

Trots minskningen i de två storstäderna ökade den totala mängden trafik något under 2022 jämfört med innan pandemin. Vissa månader ökade både bränslepris och bilkörning. Myndigheten jämför med pandemiåret 2020 då bilkörningen minskade trots sjunkande bränslepris, och konstaterar att ”priset på bränsle bara är en av många faktorer som styr trafikens omfattning”.

Detta är ett budskap som inte nog kan upprepas. Människor kör bil för att de måste. Höga bränslepriser innebär inte att sjuksköterskor eller snickare kan börja jobba på distans, att det helt plötsligt blir gångavstånd till barnens skola och fritidsaktiviteter eller att maten ställs av utanför dörren. De innebär inte ens att kollektivtrafik, i den mån den finns, blir ett fungerande alternativ. Människor kommer fortsätta köra bil, och tvingas dra in på annat. Det enda höga bränslepriser gör är att helt i onödan ta människors pengar samt beskära rörelsefriheten och möjligheten att leva sina liv. Därför bör staten inte förvärra ett redan högt pris med höga skatter.

Det här innebär också att människor inte kommer köra mer om bränsleskatten sänks. Oppositionens kritik mot regeringens lilla sänkning av bränsleskatten och påståenden om att denna skulle leda till mer körning saknade substans. En mer rättmätig kritik är att skatten sänktes alldeles för lite. För det kan aldrig vara ett legitimt mål för politiken att med skatter helt i onödan pina människor för deras strävan att ha en fungerande vardag.

Detsamma gäller bonus malus, systemet med bonus för elbilar och straffskatter på fossildrivna bilar förefaller ha gjort att det sålts färre transportbilar och pickuper än vad som egentligen behövts. När nya bilar är för dyra att äga ökar priset på de begagnade. Det är också färre som skrotas, varpå fler gamla blir kvar längre istället för nyare effektivare bilar. Denna obalans lär ta lång tid att komma ifatt. Det är därför besynnerligt att regeringen förvärrar läget genom att behålla straffskatterna för diesel- och bensindrivna bilar. Inte minst eftersom de elbilsbonusar straffskatterna skulle finansiera är avskaffade.

Sluta se bilen och bilägarna som problem, kassako eller några vars behov går att ändra med pennstreck i en budget. Människor kör inte bil för att det är billigt eller för att de ogillar miljön. De kör för att de måste, och förtjänar inte att hela tiden begränsas. Sänk skatterna på bränsle och bilägande.