Bilägare har ju inte gjort något fel

I helgen gjorde Expressen en genomgång av ministrarnas bilinnehav. Tidningen listade uppgifter som hämtats från bilregistret.

Det är inget fel i att bo i Stockholm och kalra sig utan bil. Men det gäller även att bo någon annanstans där man är beroende av att ha en eller flera bilar i hushållet.

Det är inget fel i att bo i Stockholm och kalra sig utan bil. Men det gäller även att bo någon annanstans där man är beroende av att ha en eller flera bilar i hushållet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2024-02-15 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Sammanfattat äger många i regeringen vanliga familjebilar. Ofta dieseldrivna. Det finns även de ministrar som enligt Expressen saknar bil. Bland annat Niklas Wykman (M) och Romina Pourmokhtari (L). Något som väckte Miljöpartiets bostadspolitiska talesperson Katarina Luhrs gillande. ”Nu ger vi en stjärna till Acko Ankarberg Johansson (elbil) och Tobias Billström (biogasbil). Och till gänget som klarar sig utan bil såklart”, skrev hon på X.

Carl-Oskar Bohlin (M) påstods av Expressen ha ett ”rejält garage”, grundat på att han äger två bilar. En BMW 520d Touring xDrive från 2017 och en Land Rover Defender 110 från 1999. Det här väldiga bilinnehavet fick tidningens expert att spekulera kring att Bohlin ”driver någon form av rörelse” samt kanske köper sin diesel på företaget. Att implicera att ministern försöker fuska med momsen enbart på grund av ett innehav av två bilar är väl magstarkt.

Det är går att ha synpunkter på Expressens artikel, men den ändå var inte rakt igenom illvilligt skriven. Redaktionsmedlemmarna är ju bara produkter av den miljö de lever i. Det är inte fel att bo centralt i Stockholm och inte äga någon bil, men det är inte heller fel att bo utanför huvudstaden och äga flera bilar.

Eller det ska inte vara det i alla fall. Därför är det bra att texten skrevs. För människor på landsbygden och i mindre städer är bilen ofta den enda realistiska transportmöjligheten. Avstånden till arbete, skola, butiker, möten och annat viktigt kan vara betydande, och kollektivtrafikalternativen är ofta begränsade eller obefintliga.

Att kritisera människor för att de tvingas äga bilar eller inte har råd med elbilar är inte bara orättvist, det saknar också förståelse för deras verklighet. Det finns ingen anledning att klaga på dem eller neka dem guldstjärnor.

I mindre städer och på landsbygden är bilen ofta en oumbärlig pusselbit för att få livet att gå ihop, men även i städerna är bilen viktig. Enligt en undersökning utförd av den inte överdrivet bilvänliga Naturskyddsföreningen behöver nästan hälften av invånarna i våra tre största städer bil för att klara vardagen. Man är kanske inte i behov av bilen varje dag, men likväl behövs den.

Fler borde omfamna en realistisk syn på bilen som en integrerad del av människors liv. Man behöver inte jubla eller förstå alla detaljer av liv med bil, men en bra början är att inte stigmatisera det.