Bedrövligt valresultat för praktiskt taget alla

Miljöpartiet var det enda partiet som faktiskt mobiliserade väljare. Alla andra är förlorare i varierande utsträckning.

Efter rösträkningen stod det klart att det enda parti som faktiskt växte i valet var Miljöpartiet. Alla andra förlorade väljare i någon utsträckning.

Efter rösträkningen stod det klart att det enda parti som faktiskt växte i valet var Miljöpartiet. Alla andra förlorade väljare i någon utsträckning.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2024-06-10 16:22
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Nära på en fjärdedel av de röstande svenskarna valde att lägga sin röst på Vänsterpartiet eller Miljöpartiet. Två partier som står allt närmare varandra och huvudsakligen delar en mer auktoritär syn på samhället. Det är faktiskt otäckt.

Miljöpartiet vann på att faktiskt försöka tala sakfrågor. Vad man än må tycka om partiets lösningar är detta faktiskt beundransvärt. MP omsatte det förtroende folket har för partiet i miljöfrågan till en rejäl valframgång. MP är det enda partiet som fick fler antal röster i det här valet än i riksdagsvalet, och det var ingen liten ökning heller – 66,74 procent eller 219 722 fler röster.

Vänsterpartiet gick bra tack vare att valet frontades av tidigare partiledaren Jonas Sjöstedt som är respekterad av alla och omtyckt av många. Partiet nådde i praktiken samma resultat som i riksdagsvalet, man tappade bara en halv procent av sina väljare. Eller drygt 2 000.

Det största tappet stod förstås Socialdemokraterna för. Av de knappa två miljoner som lade sin röst på S i riksdagsvalet var det bara en knapp miljon som gjorde det nu. Näst största förlorade var Sverigedemokraterna som tappade drygt 800 000 röster, vilket motsvarar drygt 60 procent. Att de två största tappen drabbade de två partier som minst ägnade sig åt sakpolitik och i stället låste fast varandra i ett uppskruvat envig om ingenting är ju faktiskt uppmuntrande.

Centern och Kristdemokraterna tappade var tredje väljare som röstade på dem i riksdagsvalet. Liberalerna och Moderaterna drygt 40 procent var. 

Det är detta som avses med att EU-valet är ett mobiliseringsval. Valdeltagandet var bara 50,7 procent, att jämföra med 84,21 procent i riksdagsvalet. Att det bara var MP som lyckades i sin strävan att mobilisera är ett kraftigt underbetyg till övriga partier. Några stora förändringar innebär detta dock inte. Den enda faktiska förändringen ser ut att bli att V kniper ett mandat från KD. 

Mer glädjande är då att åtminstone den gröna partigruppen backar i valet. Det bådar gott för de kommande fem åren. Också glädjande är att den kristdemokratiska, liberalkonservativa gruppen EPP befäster sin ställning som parlamentets största och till och växer med runt tio mandat. I den mån ytterhögern har gått fram har det skett inte på den traditionella högerns bekostnad utan på liberalernas och de grönas. Men de stora förändringarna uteblev även denna gång.