Redan år 2021 ansökte man om att få genomföra en studie om 2 500 mjölkkors välmående när de gick inomhus året runt. Alltså utan sommarbete. Göteborgs försöksdjursetiska nämnd sade nej med hänvisning till att tidigare forskning visade att kor mår bra av att komma ut på bete.
Nämnden hade både rätt och fel. Det är korrekt att det finns forskning som visar att bete till exempel förbättrar klövhälsan jämfört med stall på sommaren. Problemet är att forskningen är gammal och jämför bete med företrädesvis uppbundna stallar, alltså sådana där djuren står i samma bås hela tiden. I dagens stallar går korna lösa och har mycket bättre plats. De hade kunnat ha ännu mer plats och bättre välfärd om försöket att hålla dem inne genomförts tidigare.
Efter olika turer får föreningarna hålla 1 500 kor i sju olika stallar inne under 18 månader. Detta är en stor framgång. Det man möjligtvis kan säga är att några av de mest lämpade stallarna att titta på inte är med.
För det är viktigt att jämföra med rätt sorts stall. Det finns ingen anledning att jämföra med de uppbundna stallar de förmenta djurvännerna jämför med. Det finns inte heller anledning att jämföra med de lösdriftsstallar som byggts med hänsyn till beteskravet. De är givetvis bättre än de uppbundna stallarna men sällan optimala, och beteskravet har i båda fallen gjort att konsekvenserna av halvbra stallar inte märkts lika mycket. För hur det än är, en utländsk ko i ett stall som är byggt för hög djurvälfärd året runt mår bättre och lever längre än en svensk snittko med lagstadgat bete.
Därför ska man jämföra med system som inte låter sommarbete mildra symptomen av taskig inomhusmiljö. För problemen är inte att djuren mår bättre på bete, utan att de mår sämre i stallet. Och stallet är trots allt där korna tillbringar mest tid. Sköts studien med innevistelse rätt kan det inspirera fler lantbrukare att bygga bra stallar med fantastisk djurvälfärd året om. Djurvälfärd är mer än några timmars bete.
Kruxet är att det kostar att bygga sådana stallar. Det kostar också att ha djuren på bete, och det lagstadgade beteskravet tvingar lantbrukare att lägga pengarna på bete snarare än i stallarna. De som investerar i riktig god djurvälfärd får inget för det. Tvärtom. Lika viktigt som att inspirera lantbrukarna är det därför att få politikerna att inse att vi inte kan ha en djurskyddslag som hindrar förbättrad djurvälfärd.