Tre av Luleås kommunala bolag erbjuder sina anställda privata sjukförsäkringar. Under kommunfullmäktiges interpellationsdebatt riktade Vänsterpartiets gruppledare Bertil Bartholdsson därför två frågor till kommunalråd Lenita Ericson (S).
Den första gällde om Ericson anser att privata sjukförsäkringar är socialt hållbara, något alla kommunala bolag har som övergripande mål att vara. Den andra frågan var om hon anser att alla i kommunens förvaltning och bolag ska ha likvärdig tillgång till sjukvård.
Ericson svarade i korthet att hon inte anser att privata sjukförsäkringar är bra för jämlikheten men att de är en del av systemet och att det måste vara upp till bolagen att bedöma om det alternativet ska användas. Ett utmärkt socialdemokratiskt svar som både äter kakan och har kvar den. Det är kanske inte att undra på att Bartholdsson inte var fullt belåten.
Socialdemokratins bristande längtan efter revolutionära förändringar är ofta positiv, så även denna gång. Bartholdsson och Ericsson må ogilla de privata sjukförsäkringarna i grund och botten men de kan inte göra något åt dem och tur är väl det.
I huvudsak är försäkringarna ett resultat av näringsfriheten. Det är inte förbjudet att bedriva sjukvård, vilket vi bör vara tacksamma för. Det är inte heller givet, från tid till annan reses frågan om att förbjuda privat vård vilket inte skulle gagna någon.
För Luleå energi, Luleå lokaltrafik och Nordiskt flygteknikcentrum – precis som för alla andra företag – innebär försäkringarna ett sätt att säkra tillgången till sin personal. Den offentliga vården i Sverige är bra och inte minst omfattande, därför har den alltid reglerats med hjälp av köer. Det är inte ett fel utan en del av utformningen. För ett företag kan det dock vara något av ett problem att ha anställda som sitter fast i vårdkön och därför inte kan utföra sitt arbete. Då är privata försäkringar ett utmärkt alternativ.
När någon använder privat vård minskar dessutom trycket på den allmänna vården. Kön blir kortare för alla som står bakom. Det tar inga resurser av den offentliga vården utan hjälper den tvärtom att fungera bättre och ge bättre vård snabbare. Det är något som alla vinner på.
De kommunala företagen ska inte skämmas för att de använder försäkringarna. Egentligen gör de oss alla en tjänst. Så alla som likt Ericson och Bartholdsson är brydda om den offentliga vården kan vara inte bara nöjda utan stolta.