Runt förra helgen började vissa hyllor i butikerna tömmas. Konserver, stora förpackningar med ris och pasta och torrjäst är några av de varor som har fått ett plötsligt uppsving i försäljningen. Även värktabletter och handsprit har gått åt som smör i solsken. Så pass att det nu lär råda brist på det senare.
I den bästa av världar skulle förstås alla redan ha tillräckliga förråd för att kunna klara sig i två veckor, men bättre sent än aldrig. Och eftersom livsmedelsförsörjningen fungerar fylls hyllorna snabbt igen.
Myndigheten för samhällsskydd och -beredskap, MSB, oroar sig dock mer för bunkringen än för en befolkning som inte är förberedd på en kris. Patrik Jansson, enhetschef för den operativa avdelningen, säger till TT att risken finns att oron sprider sig när folk ser bilder på de tomma hyllorna.
I kriser är förtroendet a och o. Hittills har MSB och Folkhälsomyndigheten inte lyckats på den punkten. När en myndighet som uppmanar människor att ha förnödenheter hemma för att kunna klara en kris går ut och manar till besinning för att folk gör just detta är något skevt. Det är heller ingen engångsföreteelse.
Christina Andersson, riskkommunikationsstrateg vid MSB, var med i Studio ett i torsdags. Hon vägrade då konsekvent att säga att det är bra att människor förbereder sig för att klara en kris.
MSB förefaller förlamat av rädsla för att det ska utbryta masshysteri om de säger att det absolut är bra att människor är förberedda. Men det finns inga tecken alls på panik. Att bygga upp förråden är raka motsatsen till paniskt beteende.
När en kris väl slår till är det avgörande att en så stor del av befolkningen är förberedd och kan klara sig själv. Det gör att samhällets resurser kan riktas mot dem som inte kan ta hand om sig själva, såsom gamla och sjuka.
Den som hade kunnat klara sig själv men som genom egen försorg valt att inte klara av det blir en onödig belastning på de gemensamma systemen när dessa är som allra mest ansträngda. Den som är väl förberedd har därtill rimligen lättare att inte drabbas av panik när en kris faktiskt inträffar.
Ju fler som ökar på förråden av exempelvis torrvaror och konserver medan allt fungerar desto bättre. Glöm för allt i världen inte att ha något gott i gömmorna också. Efter ett par dagar av krishantering och isolering kan ett par rutor choklad vara det som gör att man orkar hålla humöret uppe. Därtill lär en eventuell kaffebrist sänka hela familjens moral i samma snabba takt som abstinensen sätter in.
Läs mer på krisinformation.se och var stolt över att vara förberedd. Det är en solidarisk handling.