Att stödja Ukraina gör att Sverige blir säkrare

Regeringen vill skicka ytterligare militärt stöd till Ukraina. Sammanlagt handlar det om krigsmateriel för 3,4 miljarder svenska kronor.

Bytet av försvarsminister till Pål Jonsson (M) har inte minst medfört att stödet till Ukraina har ökat avsevärt.

Bytet av försvarsminister till Pål Jonsson (M) har inte minst medfört att stödet till Ukraina har ökat avsevärt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2023-08-17 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det beskedet gav försvarsminister Pål Jonson (M) på en presskonferens på tisdagen 15/8. Stödet handlar till stor del om reservdelar och ammunition till de vapensystem Sverige tidigare har skänkt, såsom Leopardstridsvagnar, stridsfordon 90 och artilleripjäsen Archer. Därtill kommer bland annat lastbilar, luftvärnsammunition och utrustning för minröjning.

Det här är leveranser ukrainarna ber om. Motoffensiven går långsamt och kriget har fått drag av utnötning. Nu handlar det om att försörja förbanden vid fronten över tid. Här kan Sverige göra skillnad. 

Ett viktigt besked var att regeringen vill skjuta till de 3,4 miljarderna och inte ta dem ifrån Försvarsmaktens budget. Det är bra eftersom Sverige har ett eget försvar att bygga upp. Som nämndes under presskonferensen är stora delar av Rysslands sjö- och luftstridsförmåga i Östersjöområdet och Barentsregionen relativt opåverkad av kriget.

Även om budgetramarna inte ruckas innebär stödpaketet ändå en påverkan på Försvarsmaktens återuppbyggnad. Personal måste omdirigeras och förband kommer att behöva vänta på ny egen materiel. Men det är ett lågt pris i sammanhanget. Hjälpen till Ukraina stärker också svensk säkerhet. Konsekvenserna för vår del av Europa skulle vara omfattande om Ryssland vann kriget.

Samtidigt kan man inte låta bli att fundera på hur det svenska stödet hade sett ut om vi haft en annan regering än den nuvarande.

Socialdemokraterna har bara gått med på förstärkningar av Försvaret när en riksdagsmajoritet drivit dem framför sig. S, V och MP var först skeptiska till att överhuvudtaget skicka vapen till Ukraina. Så sent som i juni i år, när EU-parlamentet röstade om militärt stöd till Ukraina, lade de svenska V- och MP-ledamöterna ned sina röster.

Retoriken från vänsterkanten har sagt att man får skicka saker som filtar och första hjälpen-förband men inte vapen. Då man väl gått med på vapen har man betonat att det handlat om defensiva vapen som pansarskott. Men det här paketet handlar uppenbart om att stötta den ukrainska offensiven. Reservdelarna är till stridsvagnar och stridsfordon som ska ta terräng. Minröjningsutrustningen är till för att röja väg genom områden som ryssarna ockuperar.

Hur en annan regering agerat kan vi dock inte veta. Klart är i alla fall att den nuvarande regeringen har skött stödet till Ukraina på ett tillfredsställande sätt.