Att kryssas eller att inte kryssas, det är frågan

Personkryssen kan tyckas vara ett perifert inslag i våra allmänna val men säger ändå en hel del.

Mattias Karlsson (M) och Ida Karkiainen (S). Av personkryssen att döma Norrbottens två mest färgstarka politiker.

Mattias Karlsson (M) och Ida Karkiainen (S). Av personkryssen att döma Norrbottens två mest färgstarka politiker.

Foto: Nellie Andersson/Ulrika Vallgårda/Montage

Ledare2022-09-21 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det är ingen liten bedrift att bli inkryssad. I vart fall inte för den som inte står överst på en lista. Nästan alla som blir personvalda står överst på sina respektive listor. Inget märkligt i sig förstås. Ju mer framträdande roll du har, desto mer bekant brukar väljarna vara med en.

Det är ingen slump att den enda i Norrbotten som lyckades bli personvald utan att ha en förstaplats på listan var Ida Karkiainen som dels gör ett gott intryck, dels har fått stor uppmärksamhet sedan hon i slutet av förra året något oväntat utsågs till civilminister. Med 3 394 kryss landade hon precis över femprocentspärren och blev en av blott två norrbottningar som lyckades bli personvalda. 

Den andra är Moderaternas Mattias Karlsson. Inte heller det förvånar. Den gångna mandatperioden var Karlssons första men han gjorde en god insats, inte minst som en tydlig förmedlare av oppositionens kritik mot den rödgröna regeringen. Han är den riksdagsledamot som tydligast förklarat varför Norrbotten förlorat på den förda politiken och varför ett skifte behövts. Karlsson stod förstås överst på M:s riksdagslista men hans 6,68 procent personkryss var verkligen ingen självklarhet.

I Luleå kommun har väljarna belönat alla gruppledare från den gångna mandatperioden. I vart fall i de partier som kom in i fullmäktige. Ett skäl till detta är förstås att gruppledarna i de flesta fall är de enda kommunaktiva politiker väljarna alls hör talas om. Att Rättvisepartiets Jonas Brännberg fick fler röster än förstanamnet Liv Shange Moyo kan förstås vara ett tecken på en patriarkal konspiration, men det kan också bero på att Brännberg faktiskt är en av kommunfullmäktiges skickligaste politiker. Åtminstone sett till prestation i talarstolen.

Det är svårt att vara okänd i politiken. Något Vänsterpartiets blivande gruppledare Mathias Karvonen fått uppleva. Han var långt från personvalsgränsen medan avgående Nina Berggård klarade sig med råge.

KD:s Samuel Ek och L:s Thomas Söderström har båda ökat sina personkryss kraftigt jämfört med 2018. Det motsatta gäller dock för C:s gruppledare Carola Lidén som har tappat mer än var femte personkryss sedan 2018. Detta skvallrar förstås om att C:s tapp i kommunen inte nödvändigtvis beror främst på ett missnöje med partiets agerande på riksplanet. Något som Centern lokalt måste ta på allvar när man nu funderar på hur man ska agera framåt och inte minst vilka som ska göra det.