Ondskans bottenlösa banalitet

Tre barn har fått sätta livet till för att de ville dansa till Taylor Swift

Den tyska filosofen Hanna Arendt.

Den tyska filosofen Hanna Arendt.

Foto: UPI

Ledare2024-08-01 06:52
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Filosofen Hanna Arendt (1906–1975) myntade begreppet ”den banala ondskan” när hon bevakade rättegången mot den nazistiske krigsförbrytaren Adolf Eichmann i Jerusalem, och även om hon genom åren kritiserats hade hon rätt. Men inte när det gällde Tredje Rikets bödlar utan om ondskan generellt. Den kan verkligen vara banal i sin vidrighet. Som när en anställd i hemtjänsten mördade en 94 årig kvinna i Strömstad och spelade in delar av mordet för att senare kunna skryta på sociala medier. En person som borde representera trygghet ville döda och gjorde slag i saken. 

Alternativt när en 17-åring i den sömniga brittiska staden Southport går bärsärkagång med kniv inne på ett danscenter. Där befann sig en stor grupp unga tjejer som ville lära sig dansa till artisten Taylor Swift. Hon är just nu en av världens mest populära artister och runt 100 000 såg henne när hon under tre dagar uppträdde i Stockholm. Hennes fanns kallas lite skämtsamt för ”swifties” och en del medelålders fäder brukar framhålla att de minsann också gillar hennes musik. Om det är så att de påverkats av sina döttrar eller vill vara ungdomliga kan lämnas åt läsaren att bedöma. Men det som skulle blivit en mysig sommaraktivitet blev i stället helvetet på jorden. 

Gärningsmannen åstadkom ett blodbad och priset är att tre barn är döda, ett antal svårt skadade och alla överlevande rejält traumatiserande. Det eventuella motivet utreds fortfarande av den brittiska polis, men de betonar att det inte betraktas som terrorbrott. Utan att vara mer insatt verkar det troligtvis vara ett verk av en psykiskt sjuk människa och dessa är också svåra att skydda sig ifrån. Men även vansinnesdåd kan få ödesdigra konsekvenser. 

Mindre nogräknade människor på internet har varit villiga att peka ut att gärningsmannens föräldrar kom från Rwanda. Under tisdagskvällen utbröt också upplopp vid moskén i Southport med resultatet att 39 poliser skadades. Ligisterna trodde säkert att dådet hade utförts av en muslim, men då kan man stilla påpeka att huvudreligionen i Rwanda är katolicism. Att någon med en enögd agenda skulle lyssna är dock att hoppas för mycket. Även när det ändå är som mörkast finns det ljusglimtar i tillvaron. Den 63-årige företagaren Jonathan Hayes hörde att det skreks i danscentret, gick in och försökte hindra dådet. Han blev själv knivhuggen och överlevde. Alla hjältar bär inte mantel utan ibland även gråa kostymer.