Pakten innebär bland annat att medlemsländerna förbinder sig att hjälpa varandra vid en flyktingkris, att biometrisk data ska samlas in och lagras från de som anländer irreguljärt och att alla länder får gemensamma regler för asylprocessen. Vidare ska EU bygga asylcenter vid unionens yttre gränser, där asylsökande ska förvaras i väntan på besked, och en solidaritetsmekanism länderna emellan kommer införas.
Migrationspakten har varit omtvistad och har kritiserats av både V, MP och SD. Av de tidigare för att vara för hård, och av dent senare för att vara för mjuk. Av de mjukare inslagen går det att kritisera solidaritetsmekanismen, som innebär att minst 30 000 ska omfördelas mellan EU-länderna varje år. Länder som inte vill delta har visserligen möjlighet att köpa sig ur det genom ekonomiskt bistånd till gränskontrollen, vilket lär bli vägen framåt för Sverige.
Det är däremot nödvändigt att Europa stärker sin yttre gräns och genomför asylprövningar redan där. Det är även bra att biometrisk data i form av ansiktsbilder och fingeravtryck kommer att samlas in, i synnerhet eftersom det för asylsökande finns incitament att göra sig av med id-handlingar bland annat i syfte att få en ny identitet. Biometrisk data kommer göra det lättare att identifiera och bedöma en persons asylskäl, och även förenkla processen med ett återvändande till hemlandet.
Att EU till sist får till stånd en europeisk bottenplatta i migrationspolitiken är välkommet, men det vore naivt att tro att det kommer vara nog för att sänka migrationen till Sverige. Den fria rörligheten inom EU kommer sannolikt innebära att även om Sverige köper sig ur att delta i omfördelningen av flyktingar så kommer många att söka sig hit på egen hand. För att ändra på det måste Sverige bli mindre attraktivt som mottagarland, förslagsvis genom att införa en kvalificeringsprocess för att få tillgång till välfärden. Det utreds nu av regeringen och förväntas att redovisas till hösten i år. Sverige bör även ta efter EU och stärka användningen av biometriska uppgifter för att höja kvaliteten i utlänningsärenden, vilket också är under utredning.
Men den här migrationspakten är åtminstone en bra början, och den gör det mer sannolikt att EU har råd att behålla principen om fri rörlighet länderna emellan även i framtiden. Något som är avgörande för sammanhållningen och utvecklingen i unionen.