Åsikter är dåliga som accessoarer

I mitten av oktober samlades drygt 150 kändisar kring ett upprop för fred i Gaza.

Vad var det jag tyckte nu igen?

Vad var det jag tyckte nu igen?

Foto: Pixabay

Ledare2023-11-08 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Även om kändisarna fördömde ”allt våld mot civila” och ”sällade sig till fredens röst” var udden riktad mot Israel.

Bland namnen som inte ”stillatigande kunde se på när människor mördas och liv ödeläggs” fanns både högt och lågt. Det var allt från delar av familjerna Skarsgård och Wahlgren, Laila Bagge och Carina Berg till de lite mer okända Sanna Guidetti och Rosanna Charles. De två senare har också i sin podd diskuterat huruvida judar kontrollerar ekonomin och styr nyhetsbolagen.

Att kändisar samlas kring upprop och debattartiklar är inte nytt. Oftast har det handlat om banala yttranden kring miljöförstöring, Sverigedemokrater eller grisknorrar, även om Israelkritik också förekommit. Att dra en lans för något politiskt korrekt och skenbart gott har varit ett lätt sätt att hålla sig kvar i rampljuset.

Den här gången högg kändisarna emellertid i sten. Festfixaren Micael Bindefeld kallar uppropet "infamt" och hävdar att det bidrar till ett "förringande av judiska liv" samt spär på antisemitismen i Sverige.

Författaren Aron Flam går ännu länge och menar att uppropet är en lista med antisemiter. ”Märk väl att ingen av dem sa ett knyst när Hamas mördade, torterade, våldtog kvinnor och kidnappade barn i Israel”, skrev han på Instagram.

Nu vill kändisarna inte längre kännas vid de åsikter och krav de fört fram. Enligt Expressen har det skapats en överenskommelse att inte peka ut vilka som initierat eller gjort vad. Vad kändisarna för bara några veckor sedan satte sina namn under försöker de nu ignorera ihjäl.

Det kan här vara rimligt att vi konsumenter minns att kändisskap inte är synonymt med att ha på fötterna, än mindre med integritet. Det kan också vara rimligt att kändisar minns att åsikter inte är chica accessoarer. Åsikter är en grundläggande del av vår identitet men bör inte användas som verktyg för att göra sig själv överlägsen eller fashionabel.

När vi börjar använda åsikter för att visa upp oss eller imponera på andra förlorar vi något otroligt viktigt – möjligheten till äkta dialog, förståelse och utveckling. Hur blir samtal konstruktiva när man inte vet vad motparten egentligen tycker? Eller än värre, när man inte ens vet vad man själv tycker?

Är kändisarna på listan antisemiter? Nej. Har de gjort fel? Ja. Åsikter ska stötas och blötas och leda till åtminstone förståelse, gärna framsteg. De är inte modeaccessoarer eller till för marknadsföring och sätta sig själv över andra.