Kanske är coronakrisen allt vi kommer att minnas av 2020. Förhoppningsvis minns vi då även hur en passiv regering utan vilja och förmåga att ta ansvar förvärrade situationen avsevärt. Om pandemilagen blir verklighet ska regeringen skyndsamt besluta om hårda begränsningar för butiker och köpcentrum. Att tilltaget har börjat kallas Lex Morgan Johansson säger mer än tusen bilder.
På riksplanet kännetecknas året av Lilla hjärtats död som har lett till en första omgång lagändringar för att stärka tryggheten och säkerheten för barn som omhändertas i tidig ålder. Reformen har drivits hårt av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson under hela året.
Därtill kommer besvikelsen som var Palmemordets påstådda upplösning. Allt som hände var att en död man förtalades på närmast obefintliga grunder.
Det grova våldet har fortsatt och statens otillräcklighet är smärtsamt uppenbar. Inte minst fallen med den 12-åriga flickan som sköts under nattlig hundpromenad i Botkyrka samt pojkarna som blev kidnappade, rånade, torterade och våldtagna en lång natt på en kyrkogård i Solna samt vetskapen att gärningsmännen kommer att komma alltför lindrigt undan gnager på det allmänna rättsmedvetandet.
En stor del av landet påverkas också av januaris dom i Girjasmålet. Samebyn tillerkändes fullständig rätt att upplåta fiske- och jakträttigheter. Regeringen borde ha hanterat frågan politiskt eftersom det är en sådan fråga, så blev det inte. I stället inleddes efter domen en process för att se över rennäringslagen i sin helhet.
I Luleå minns vi särskilt folkomröstningen om skolan som vid sidan av pandemin har färgat hela året och som kommer att vara med kommunen under lång tid än. Vid sidan av det var kommunalrådet Lenita Ericsons (S) avgång och det strålkastarljus som detta satte på Socialdemokraternas unkna partikultur det som stod ut mest. Att valet av Carina Sammeli ska göra att allt kan fortsätta som vanligt är önsketänkande parat med självskadebeteende.
Polarbrödbranden var förstås en tragedi av stora proportioner. Därtill en som visade hur viktig landshövdingen kan vara. Avgående Björn O. Nilsson fick beröm för sitt snabba och effektiva samordningsarbete.
I övrigt har året kännetecknats av att den stora teknikrevolutionen fortsätter. Hybrits testanläggning närmar sig ett realiserande och LKAB:s gröna omställning bidrar båda till att sätta Norrbotten i spetsen för världens gröna omställning. Om nu bara elen och kommunikationerna kan få de investeringar som behövs för att allt ska fungera.