Arbetsmiljöverket kommer att införa ett undantag för användning av Skydsmask 90 "inom hälso- och sjukvården, räddningstjänst, militär, polis och andra verksamheter som ska upprätthålla allmän ordning". Ett gott beslut som följer på en ny rekommendation från EU-kommissionen. Det aktualiserar dock den debatt som har förts senaste veckorna.
Skyddsmask 90 får inte användas av räddningstjänstens personal eller ambulanspersonal trots att det är stor brist på skyddsmasker. Det har Arbetsmiljöverket bestämt, men inte egentligen. Däremot får Arbetsmiljöverket klä skott för mycket kritik som har riktas mot systemet just nu.
Och visst är det en aning märkligt. Skyddsmask 90 kom till innan Sverige gick med i EU och saknar därför CE-märkning. En teknikalitet kan tyckas, men en viktig sådan. Enligt våra unionsgemensamma regler ska all personlig skyddsutrustning leva upp till det gällande regelverket. Eftersom Skyddsmask 90 inte är CE-märkt gör den inte det.
Mynidgheten för samhällsskydd och beredskap har försökt få en generell dispens för användning av masken för personal i räddningstjänst och ambulans sedan 2018. Utan framgång. Nu när coronviruset härjar har dock situationen blivit aningen mer prekär och trycket på Arbetsmiljöverket har ökat väsentligt. Det är inte utan att man imponeras något av den ståndaktighet som myndigheten har visat. Det är inte lätt att stå stadigt när det stormar.
Kritiken har gått ut på att verket borde ignorera reglerna och ge en allmän dispens för användning av Skyddsmask 90. Det är lätt att förstå sentimentet. I kristid kan man behöva rucka på formaliteter och göra det bästa av situationen. Vi har det vi har, hur använder vi det på bästa sätt? Därom verkar de flesta vara överens.
Med det sagt är det inte Arbetsmiljöverket som bör göra detta. Även om vi är överens om att vi kan behöva bryta mot reglerna så är frågan också vilken nivå detta bör göras på. Man kan tänka sig att beslut om att ignorera dessa regler bäst kan fattas på lokal eller i detta fall regional nivå. Där ser man tydligast behoven. Detta skulle även stämma väl överens med närhetsprincipen som är en av de vägledande principerna för svensk krishantering. Å andra sidan kan trycket på dessa beslutsfattare också tänkas bli orättfärdigt högt och det skulle kunna försvåra nödvändig redistribution av masker. Detta skulle tala för att det behöver göras på en allmän nivå.
Men Arbetsmiljöverket har satts upp enkom för att försäkra efterlevnaden av bland annat dessa regler. Det går så att säga emot hela myndighetens existensberättigande. Regeringen däremot, det är en annan femma. Där har vi investerat den största verkställande makten i hela landet och den har all möjlighet att förklara att Skyddsmaskerna kan användas efter behov och omdöme och att inga åtgärder kommer att vidtas mot någon på grund av detta. Men så skedde aldrig.
Ska man vara arg på någon för detta, och beroende på hur Arbetsmiljöverket tolkar möjligheterna till undantag kan det fortfarande vara ett alternativ, är det alltså regeringen. Det är den som borde agera men som inte har gjort det.