Är det för mycket att kräva sexbrottfri fotboll?

Det talas ofta om eldsjälar i samband med idrott och föreningsverksamhet. Fantastiska människor som verkligen ger av sig själva.

Nog ska barn och unga kunna spela fotboll utan att oroa sig för vilka de vuxna omkring dem är.

Nog ska barn och unga kunna spela fotboll utan att oroa sig för vilka de vuxna omkring dem är.

Foto: GC/Pixabay

Ledare2023-07-05 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det är oklart vad man bör kalla motsatsen till en eldsjäl – en askhög kanske, men har inte riktigt samma slagkraft. Men det är hur som helst tydligen ett vanligt fenomen. Människor som helst inte vill vara så engagerade som de är i en förening och som gör vad de kan för att slippa undan.

Som Kuriren rapporterat är det tydligen vanligt förekommande att domare som inte vill döma säljer sina pass. Det inträffade nyligen på Piteå summer games där en man som är dömd för sexualövergrepp mot barn dömde åtminstone två matcher i turneringen. Något arrangörerna inte hade en aning om. Det är skrämmande.

Det läggs ned så mycket energi på att skydda barn och unga från sexuella övergrepp och sen går en slashas till domare och köper en ersättare. Det är direkt otäckt.

Klubbarna som spelar ansvarar för att tillhandahålla ett antal domare och turneringen i sig verkar stå för ett antal. De senare kontrolleras mot belastningsregistret, men klubbarna gör lite som de vill tydligen. Och de domare som blir utsedda kan tydligen utan problem själva välja sina ersättare – som de då hittar mot betalning. Tydligen är det värt runt 1 500 kronor att slippa döma i Piteå summer games. 

Att den nuvarande situationen inte duger är uppenbart. Frågan är vad som ska göras. Ett alternativ är förstås att turneringen, i det här fallet alltså Piteå summer games, kräver av de deltagande klubbarna att alla domare som de tar med körts mot belastningsregistret för att säkerställa att de inte har en historia av sexualbrott mot barn. För i så fall har de inget där att göra.

Den som går i bräschen med nya krav kan förstås få det svårt. Det kan vara värt att i så fall föra en dialog med andra större turneringar om ett gemensamt upplägg. Ingen organisatör lär vilja att det som nu hänt i Piteå händer på deras turneringar.

En annan rimlig åtgärd är ju att se till att ansvaret för att skaffa fram domare verkligen ligger på föreningarna, inte på domarna själva. För då kommer det alltid att sluta så här. Klubbar som låter domarna agera på detta viset behöver straffas på något sätt. 

Visst är det viktigt att inte gå för hårt fram. Föreningslivet är beroende av frivilliginsatser och om det är för jobbigt så deltar inte tillräckligt många. Men när sexualbrottslingar utan problem kan få döma ungdomsfotboll är det uppenbart att något måste göras. Ta tag i detta innan det händer igen.