I stället kan koldioxid avskiljas från luften och lagras djupt ned i marken med så kallad CCS-teknik – carbon capture and storage. Alla utsläpp behöver alltså inte elimineras.
Värt att komma ihåg är även att vissa bränslen som regeringen vill främja, såsom biobränsle, också släpper ifrån sig koldioxid vid förbränning. För att fånga upp sådan biometrisk koldioxid finns bio-CCS, som lär bli den mer långsiktiga metoden för koldioxidlagring allt eftersom fossila bränslen fasas ut. Och enligt branschorganisationen Energiföretagen kan tekniken sättas igång i stor skala redan 2025.
Fördelen med CCS är inte bara att det hjälper oss att få ned utsläppen, utan också att sådana maskiner och fabriker som inte har något alternativt bränsle kan fortsätta drivas. Det gäller exempelvis cementproduktion eller bilar som är äldre, men som bör få rulla tills de inte orkar längre.
CCS, och i synnerhet bio-CCS, utgör en viktig del av utredningen Vägen till en klimatpositiv framtid, som presenterades i januari. Koldioxidlagringen faller inom ramen för så kallade kompletterande åtgärder, som bidrar till att vi kan ha noll nettoutsläpp 2045, och därefter negativa utsläpp. För att ge incitament för CCS-anläggningar menar utredningen att den som fångar in koldioxid ska få betalt, enligt logiken att utsläpparen betalar.
Nog är det rimligt att ge incitament för att driva CCS, men vi bör samtidigt se till att användningen inte går till överdrift. Det finns en risk att möjligheten att fånga in utsläppen leder till okynnesförbränning. Men det kommer fortfarande att vara viktigt att vara sparsamma med våra tillgångar.
Detta är ytterligare en anledning till att inte enbart ha ögonen på de svenska koldioxidutsläppen, även om de såklart är viktiga. Det är positivt att regeringen nyligen tillsatte en parlamentarisk utredning för att begränsa svenskars indirekta utsläpp utomlands, men även här fastnar regeringen vid utsläpp.
En av de viktigaste grundprinciperna för att minska belastningen på planeten kommer att vara sparsamhet med jordens resurser. Därför är det till exempel rimligare att använda en bils hela livslängd än att hela tiden byta till den senaste miljömodellen.
En av fördelarna med CCS är att tekniken tillåter oss att vara sparsamma och i rimlig takt fasa ut våra äldre maskiner, eftersom deras utsläpp kan neutraliseras. Den fördelen får inte förvridas till en förbrukningsfest med dolda utsläpp men enormt slitage.