”Resultatet visar tydliga indikationer på att personer som är folkbokförda i Sverige tar sig till andra länder inom EES för att få ett körkort från ett tredjeland utbytt till ett europeiskt körkort. Flera andra europeiska länder har mer frikostiga utbytesregler än Sverige”, skriver myndigheten. Under 2023 genomfördes cirka 15 000 sådana byten.
Transportstyrelsen visar att nästan 24 procent av de utbytta EES-körkorten haft ursprung i körkort utfärdat i ett tredje land. Man bor alltså i Sverige, har körkort från ett land som inte är del av EES-samarbetet, åker till ett EES-land med lägre inbyteskrav än vad Sverige har, inte sällan Rumänien, byter sitt körkort mot ett rumänskt och byter sedan det rumänska körkortet mot ett svenskt.
Myndigheten har tidigare försökt införa åtgärder för att motverka att körkort byts på felaktiga grunder. Trots detta fortgår körkortsturismen, och Transportstyrelsen bedömer att det inte finns något som tyder på att problemet kommer minska. Därför föreslås nu lagändringar.
”Utifrån resultaten kan vi konstatera att cirka 3 000 personer i Sverige under förra året kan ha fått ett svenskt körkort utan att ha styrkt sina färdigheter genom ett förarprov i Europa. Det innebär att det finns en viss osäkerhet kring personens kompetens att köra fordon trafiksäkert. Vi vill se åtgärder för att kunna minska den osäkerheten”, förklarar Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsen.
Förslaget innebär att Sverige som huvudregel inte ska byta ut EES-körkort om de har utfärdats efter att personen bytt ut ett tredjelandskörkort. Dock med vissa undantag. Till exempel om personen gjort ett fullständigt körkortsprov i EES-landet, om körkortet är utfärdat i länder Sverige har utbytesavtal med, eller om körkortshavaren haft behörigheten i EES-stat i minst fem år innan den blev permanent bosatt i Sverige.
Det är inte rimligt att personer som inte klarar de svenska körkortsproven kan ta en genväg till ett svenskt körkort genom andra länder. Detta är en fråga om både rättvisa och trafiksäkerhet.
För kryphål är inte rätt mot de som investerar både pengar och ansträngning i att få ett körkort den riktiga vägen. Det är än mindre rätt mot de som riskerar att möta trafikanter som fått körkort utan att visa att de klarar de krav vi ställer, utan via genvägar och ojämlika regler. Bor man i Sverige och kör på företrädesvis svenska vägar ska det vara för att man klarat de svenska proven.