Ett övervakat sjukhus är tryggare, så gör det mer

Förvaltningsdomstolen gav Region Norrbotten rätt till slut. Vindfånget vid entrén får äntligen övervakas.

Regionen har nu fått tillstånd att kameraövervaka området vid entrén till akuten vid Sunderby sjukhus.

Regionen har nu fått tillstånd att kameraövervaka området vid entrén till akuten vid Sunderby sjukhus.

Foto: Montage

Ledare2023-03-22 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Region Norrbotten har velat använda kameraövervakning vid vindfånget vid entrén till akuten. Detta har regionen haft tillstånd till tidigare, innan en ombyggnad gjordes varpå övervakningen stoppades. 

Anledningen till att man övervaka platsen vid entrén är naturligtvis inte för att man anser att det är särskilt underhållande att titta på folk som passerar revy. I stället handlar det om att försöka bevara sjukhuset som en trygg plats för allmänheten.

Flera incidenter har inträffat vid entrén till akuten. Det har främst handlat om stökiga och hotfulla personer, vilket torde vara nog så illa egentligen, men Läkartidningen rapporterar att Region Norrbotten även anger att misstänkt gängkriminella dykt upp för att träffa skadade medlemmar eller söka upp rivaliserande gäng

Gängens framfart i Sverige behöver knappast någon närmare förklaring längre. Till och med Luleå har blivit ett tillhåll för somliga av Stockholms mer våldsamma och hänsynslösa kriminella organisationer. Detta uppmärksammades särskilt i samband med mordet på den unga kvinnan på Notviken för två år sedan.

Nyligen har gänget därtill förvandlat huvudstaden till en plats för fritt skjutande och bombande. Mycket på grund av en kamp om rätten till narkotikaförsäljning i Sundsvall. Gängen finns i hela Sverige och Luleå är inte undantaget. Och där gängen drar fram minskar obönhörligt tryggheten för vanligt folk.

Detta borde i sig ha varit tillräckligt för att få övervaka akutentrén. Men så ser inte lagen ut. Det måste redan vara en brottsutsatt plats. Detta ansåg inte Integritetsskyddsmyndigheten att det var och nekade alltså regionen tillstånd hösten 2021. Regionen överklagade och har nu alltså fått rätt av förvaltningsdomstolen.

Men tillståndet gäller enbart övervakning i realtid. Ingen ljudupptagning får ske och videomaterialet får inte spelas in. Det är svårt att inte tro att akutmottagningen, personalen som arbetar där samt alla vårdsökande skulle vara ytterligare något säkrare om filmerna faktiskt spelades in och sparades. 

Det skulle minska risken att akutmottagningen i praktiken får svängdörrar för gängkriminella som vet att de är tämligen säkra där. Ju längre utvecklingen hinner gå i fel riktning desto större friheter tycks gängen våga sig ta.

Det var bra av Regionen att stå på sig och överklaga samt glädjande att förvaltningsrätten gav den rätt. Men det var kanske för lågt siktat från början.