Boden som är Norrbottens traditionellt säkraste kort på listan tappar fem platser och landar på plats 49. Huvudsakligen ingen förändring således. Kommunen fortsätter att vara ett föredöme för resten av regionen, åtminstone i detta perspektiv.
Överkalix och Arvidsjaur raketklättrar på årets lista. De är två av de fyra kommuner som har förbättrats mest sedan i fjol. Båda klättrar över 100 placeringar på listan. En imponerande bedrift. Förhoppningsvis leder det till att kommunerna fortsätter i samma riktning och även inspirerar andra.
Det bor trots allt fler i området Råneå-Vitådalen än vad det gör i Överkalix kommun. Sanningen är att det inte spelar någon roll om man är en stor eller liten kommun, man kan ha ett gott företagsklimat ändå. Det handlar inte främst om hur mycket man gör utan om hur man gör det.
Rakt motsatt utveckling hittar vi i Haparanda och Arjeplog som tappar 80 respektive 71 platser. Haparanda rusar därmed om Luleå i sin jakt mot botten och landar på plats 288 av 290. Arjeplog stannar trots allt på plats 181 efter att ha jobbat på hårt i ett antal år.
Sammantaget fortsätter Norrbotten att cementera bilden av att vara Sveriges sämsta region för företagande. Det är värt för många kommunledningar att försöka para detta med visionen av Norrbotten som Sveriges framtidsmotor. Det ser ut som att de flesta kommuner här inte vill ha några företag om de inte kommer med mångmiljardinvesteringar. Vilket rätt få ändå gör.
Luleå placerar sig inte sämst men är ändå regionens svartaste får eftersom man har alla förutsättningar att lyckas riktigt bra – om man bara ville. I stället tappar kommunen ytterligare tre placeringar och landar på 270. Ingen egentlig förändring, bara ett stilla konstaterande att vi alltjämt har bland landets absolut sämsta företagsklimat.
Detta är tredje rankingresultatet med Carina Sammeli (S) som kommunstyrelsens ordförande. Hon har pratat om vikten av ett bra företagsklimat sedan dag ett. Hittills har dock absolut ingenting levererats. Men kanske kan den nya kommunstrukturen bidra till åtminstone somliga förbättringar. Det är i vart fall tanken. En satsning på en annan inställning mot företag från administrationens sida skulle också hjälpa förstås.
Den kanske viktigaste förändringen återstår dock. Men det fordrar en helt egen text så det tar vi i morgon.